15 december 2018

Cuvée Maarten kerstwijn bij wijnhandel Vleck

Al jaren is Vleck, speciaalzaak in ‘vin nature’ en bio-wijn, een trouwe afnemer van al onze drie wijnen.

Menig restaurant, eetcafé of bar heeft de afgelopen jaren mede op advies van Vleck Bellevue-wijn op de kaart gezet. Ook in Vleck's eigen winkels, in Amsterdam en Utrecht, gaat Bellevue-wijn over de toonbank.

Deze feestdagen heeft Vleck de jaargang 2015 van Bellevue Rouge Cuvée Maarten geselecteerd als één van de speciale zes rode-wijnaanbiedingen. In zijn rondzendmail schrijft de specialist er dit over:

" ‘Onze’ Nederlanders die in de Languedoc al een paar jaar menig fransman achter zich laten. Het werd elk jaar al mooier, dit is de mooiste tot nu toe. Met trots de eerste biologisch gecertificeerde wijn van dit domein. Stoof- tot rood vlees en alles daartussen. €9,50 per fles, doos van zes van €57,00 voor €47,50."

Bij de kerstborrel steken twee bezoekers hun neus diep in het glas. Duimen omhoog. ‘Lekker hoor,’ zegt de een, ‘grote bewondering hoe jullie zo’n bedrijf in Zuid-Frankrijk op poten hebben gezet.’ Prima wijn, vindt ook de ander.

Beneden komt een man vier dozen Cuvée Maarten ophalen. De wijnboer zelf helpt de dozen in zijn fietstassen te stouwen. ‘Nu zal het nog lekkerder smaken’, zegt hij erbij.

28 oktober 2018

Jonge aanplant krijgt zacht bedje van compost

Door veertien jaar opstapelen van grasmaaisel beschikken we over prima compost. Deze week maakten we vijftig ritten met de kruiwagen om het spul te verspreiden over de piepjonge aanplant Chardonnay.

Bijna alle plantjes kregen een lekker zacht bedje van grascompost. Die zal bij regen voedingsstoffen geven aan de jonge wortels en de bodemstructuur verbeteren zodat het water beter vasthoudt.

Alweer is een eenvoudige kringloopgedachte mooi in de praktijk van Bellevue toegepast.

Met strikjes markeerden we ook bijna 150 plantjes die in hun eerste halve jaar niet aansloegen. Na de winter vervangen we ze door eenjarige planten, die gelijk kunnen opgaan met de rest. We snoeiden de jonge planten al een beetje, en verwijderden ongewenste uitlopers uit de onderstam (les americains).

21 oktober 2018

Overstromingen eisen mensenlevens

In de nacht van 14 op 15 oktober begon het te regenen in het dal van de Aude. En niet te zuinig ook.

Door de zuidoostenwind verdampte er veel water uit de nog warme Middellandse zee -- water dat, eenmaal boven land aangekomen, als een zondvloed neerkwam in onze provincie.

In een strook van vijftig kilometer ten zuiden en oosten van Carcassonne, de provinciehoofdstad, viel in amper twaalf uur 300 millimeter regen. Dat komt overeen met het neerslaggemiddelde van vier maanden.

Op Bellevue, 20 kilometer westelijk van de onheilsband, viel de gemiddelde halve maandneerslag van 45 mm regen, meldde buurman David. Ook niet mals, maar de schade blijft beperkt tot een klapperend raam. Waar in de vlakte wijnplanten van meer dan twee meter hoog onder water staan, zijn er op Bellevue amper plassen.

Begane grond

De Aude, maar ook de vele zijriviertjes zoals de Lauquet konden de watervracht niet verwerken. Op verschillende plaatsen steeg het water zes meter. Enkele vroege werkers reden nietsvermoedend met hun auto het water in en verdwenen. Anderen, meest ouderen die op de begane grond van hun huis sliepen, werden verrast of konden de eerste verdieping niet bereiken, zegt onze wijnmaker Philippe. Hij woont in het zwaar getroffen dorp Trèbes, 10 kilometer ten oosten van Carcassonne. Daar vielen zes doden.

Helikopters evacueerden mensen van het dak van hun huis. Wegen werden afgesloten, zelfs de tamelijk hoog gelegen snelweg die de provincie van oost naar west doorkruist. Minstens vijf bruggen werden compleet weggeslagen. Scholen gingen dicht, bussen en treinen reden niet.

Het dodental zou uiteindelijk oplopen tot veertien. De schade aan de landbouw loopt in de miljoenen. Overal worden inzamelingen gehouden. Politici die in allerijl de streek bezoeken, haasten zich te zeggen dat ze met noodhulp zullen komen.

Verwoestend

Vandaag, een week later, fietsen we rond in de omgeving en wordt ons duidelijk hoe verwoestend de kracht is geweest. Een net aangeplante wijngaard langs het normaal zo lieflijke riviertje de Lauquet is helemaal weggespoeld. De paaltjes liggen langs de oever. Er is geen plantje meer te bekennen.

De brug over de rivier is afgesloten want er is een stuk wegdek weggeslagen. Takken en struiken liggen op vier meter hoog tegen de pilaren, ze lijken er wel aan vastgeplakt.

Philippe's baas Thierry, die woont in het dorp St.Hillaire, vertelt dat het water tot dertig meter van zijn huis kwam.

Van de mensen die wij kennen, heeft luzerneboer Thierry Bonhomme de meeste schade. Hij woont in Greffeil, verder stroomopwaarts aan de Lauquet. 'Ik ben 500 balen luzerne kwijt. Ze zijn meegesleurd door de rivier. Het was al een slecht jaar en dan dit', zegt Thierry aangeslagen. Hij is niet verzekerd tegen zulke meteorologische rampen.

28 september 2018

Historisch lage oogst merlot bevestigt keuze voor rosé

In de loop van een zonovergoten donderdagochtend was het laatste woord van het seizoen 2018 gisteren aan de oogstmachine.

Gestaag schoof het gevaarte over de druivenrijen en trilde met plastic baleinen links en rechts de druiven van de trossen. Waar wij eerder stonden te zweten in de zon, zat chauffeur Pascal in een geklimatiseerde machinekamer. Waar wij met zijn zessen 1000 kilogram in vijf uur haalden, rammelde de machine in dezelfde tijd met gemak 20.000 kilogram in zijn reservoirs.

Vandaag is het stof gaan liggen en worden de resultaten naar ons gesmst. Een uiterst pover resultaat: nog geen 23 duizend kilogram. Er blijkt nog minder Merlot te hangen dan we dachten. Maar goed, het gaat om de kwaliteit en we zullen zien of de wijn goed genoeg is voor de Bellevue Rouge 2018 (de fles met het rode etiket). Per slot van rekening dateert de nu één na laagste oogst van 2015 maar we hadden toen wél superwijn.

Rosé

We zijn achteraf vooral tevreden met onze keuze om niet met de hand te plukken voor een rode Cuvée Maarten (paars etiket) maar het experiment aan te gaan met rosé.

Technicien Emmanuel Robert heeft wel een tweetal verklaringen voor het lage rendement. De eerste ligt voor de hand. Een koud, nat voorjaar zorgde voor een late bloei, die vooral bij Merlot werd verstoord door fikse regenbuien. Vervolgens zorgde de broeierige zomer voor veel valse meeldauw (mildew) die de trossen en bladeren aantastten. 'Vooral de bioboeren hebben helaas een beperkt arsenaal aan wapens ter beschikking,' zegt Emmanuel. Tot slot hadden we vanaf begin augustus te kampen met een extreme droogte.

En daar komt ook de tweede reden in beeld. In de ogen van Emmanuel werken we te weinig compost in de grond. Niet alleen moet het door planten geconsumeerde organisch materiaal worden aangevuld – op een gegeven moment is de koelkast leeg - maar een goed gecomposteerde bodem houdt ook het water van het voorjaar beter vast. 'Dan waren jullie de lange droge periode van half juli tot nu ook beter doorgekomen.'

Wordt vervolgd.

24 september 2018

De Bellevue Rosé komt eraan!

Al vanaf augustus twijfelden we over de kwaliteit van de Merlot. De rode druivensoort, die de helft van ons rode druivenareaal beslaat, kende dit jaar een moeilijke start.

Precies in de periode van bloei – tien cruciale junidagen voor de vruchtzetting – kampten we met grote regenbuien. De druif kwam slecht in bloei. Het natte voorjaar hield aan tot half juli en al dat vocht bij hoge temperatuur schept een paradijs voor de meeldauw. Vooral de valse meeldauw (mildew) profiteert en kan slechts met kopersulfaat biologisch worden bestreden. Maar de bladeren kleuren bruin en de fotosynthese wordt verstoord.

Doordat Cot en Cabernet Franc later in bloei komen, ontsprongen zij de regendans, maar ook hun bladgroei raakt verstoord, zij het minder.

Lang verhaal kort: in augustus ontstond het idee om dit wijnjaar geen Cuvée Maarten te maken, die immers 50 procent Merlot bevat. Waarom maken we geen rosé zonder Merlot?

Philippe, Pascal en Emmanuel vonden het een prima idee.

Het betekende wel dat de Chardonnay-plukploeg als een haas moest doorplukken, maar nu in de rode druiven. Want anders dan bij rode wijn wil je bij rosé juist niet de rijpste rode trossen. Net als witte wijn heeft rosé belang bij zuren, en bij volledige rijpheid zijn die zuren geoxideerd.

Wat bij rode wijn tot 'zwoele en zachte' kenmerken leidt, geeft bij rosé een 'laf en plomp' glas wijn. Wie het beter kan uitleggen, melde zich bij het loket.

4000 kilogram rode druiven

De witte druivenoogsters bleken bereid een paar dagen langer te blijven. In allerijl probeerden we nog wat extra mensen te krijgen. Uiteindelijk waren we met zijn achten, de laatste twee dagen zelfs met negen. We haalden bijna 4000 kilogram druiven van de struiken, en volgden dezelfde weg als met de Chardonnay: elke dag een volle vrachtwagen naar Philippe.

Na acht zware plukdagen is het Bellevue-team nu bijna de koning te rijk. Een fraaie handoogst met veel witte wijn en een veelbelovend experiment met Bellevue rosé. Als onze eigen rosé de (al niet kinderachtige) Foucauld van de Cave naar de kroon steekt, gaan we hem op fles zetten en is de wijn volgend voorjaar te verkrijgen.

Wat een weelde! Opnieuw breiden we het spectrum van Bellevue uit.

Maar zover is het nog niet. Eerst danken wij op onze blote knieën, op een krukje en op onze billen, Henk, Mylène, Liesbeth, Piep, Jorie, Tonny en Nico voor hun inzet, en dorpsgenoten Wilfried en Pete voor assistentie!

Millefois merci!

Foto's: Tonny, Jorie, Mylène

22 september 2018

Puike oogst Chardonnay

Deze week plukten we superrijpe en goed gezonde trossen Chardonnay. De oogst blijkt veel rijker dan gedacht.

Dat is goed nieuws voor de fans van de witte wijn van Bellevue: voorjaar 2019 zullen we een paar honderd flessen meer hebben dan afgelopen voorjaar.

Pas rond 4 september wezen suikermetingen in druivenmonsters uit dat de wijn richting 11,5 procent alcohol zou gaan -- suiker in de druiven wordt tijdens de rijping door gisten omgezet in alcohol. Zeker bij witte wijn moeten zowel de zuurgraad als het suikergehalte in orde zijn.

Dankzij de ervaring van onze experts weten we dat de Chardonnay-druiven ongeveer 0,1 procent in alcohol/suiker per dag stijgen bij warm en droog weer, met een behoorlijk temperatuurverschil tussen dag en nacht. Dus doe er voor 12,5 procent eens tien dagen bij, bedachten we, en dus mikten we op het weekend van 15/16 september als start van de oogst.

Een ton druiven per dag

Met zijn zessen, en een halve dag met zijn achten, plukten we gedurende vier dagen ruim een ton druiven per dag. Volle trossen, diep geel en helemaal gezond. Hier en daar wat overrijpe druiven die wat schimmelen in het midden van de tros. Ze zijn ongenadig met de punt van het oogstschaartje (siccateur) uit de tros gestoten.

Vanwege de hitte begonnen we om 7 uur 's ochtends. De bosuilen gingen te bed, wij startten met mijnwerkerslampjes onze plukarbeid. Een fascinerende aanblik. In de avond gebruikten we de mijnwerkerslampjes ook enkele keren, maar dan om na de avonddis bij een fijn glas wijn enkele liedjes te spelen.

Oogsten is zwaar werk. Om de rug te ontzien, moet je je houding afwisselen. Soms staan, soms op je billen, soms op je knieën en soms op een krukje of de rand van een kratje. Volle emmers gaan in een kratje, volle kratten worden opgehaald met de quad, een volle quads vullen de vrachtwagen.

Druivensap

Uiteindelijk stokte de weegschaal op 4611 kilogram. Philippe perste de druiven direct en zette de stalen vaten enkele dagen koud in de klimaatkamer. 'Daardoor bezinken de vaste deeltjes beter en houden we een zuiverder sap over, zonder al te veel verlies van volume,' zei hij.

Vandaag proefden we het eerste glas, voorlopig dus nog druivensap met het uiterlijk van een pastis. Over enkele weken kunnen we al echte wijn proeven en vanaf volgend voorjaar is Chardonnay Bellevue 2018 beschikbaar in Nederland.

Foto's: Tonny, Jorie, Mylène

02 september 2018

Cuvée Maarten van het eikenhouten vat

In juli 2017, vlak voordat Cuvée Maarten 2016 op fles werd gezet, besloten we uit nieuwsgierigheid 400 liter van ons paradepaardje in het eigen eikenhout te zetten. 'Wat betreft het fruit kan de wijn het hebben,' stelde wijnmaker Philippe toen.

Tijdens negen maanden rijping kan er een mooi evenwicht ontstaan tussen de looizuren uit het eikenhout en de rijpe tannines in de wijn, zo was de gedachte.

Zo gezegd, zo gedaan.Vanwege diverse beslommeringen in de wijngaard waren we het eerlijk gezegd een beetje vergeten, maar eind maart, begin april belde Philippe. De eikenhouten Cuvée Maarten 2016 moest nu toch uit het houten vat worden overgepompt naar een stalen vat. 'De balans raakt anders zoek,' waarschuwde de consciëntieuze wijnmaker toen.

In juli en augustus hebben we verschillende keren geproefd. Wow, wat een mooie volle smaak. Zacht, vanille, heel subtiel. Na enkele licht filterende handelingen vulde Philippe zo'n honderd flessen.

Gisteren, op de proeverij, zetten we dit eikenhouten broertje naast de 'gewone' Cuvée Maarten 2016 in de bekende paarse fles. En er was veel bijval voor ons enthousiasme.

We gaan de ontwikkelingen volgen, en als de wijn zich goed houdt, en waarschijnlijk zelfs nog beter wordt, weten we dat we ook een 'eikwijn' kunnen maken.

Een zonovergoten, drukbezochte proeverij

Op een zonovergoten zondag bezochten ruim honderd abonnees en andere wijnvrienden de jaarlijkse pakketten-pret met proeverij in Amsterdam. Voor de vijftiende keer al organiseerde Domaine de Bellevue deze bijeenkomst, en voor de tweede keer waren we te gast bij Nelis-West in de Amsterdamse Baarsjes.

Op de proeverij kregen de wijnabonnees vandaag onze nieuwste wijnen voor hun neus. Ze hoorden en zagen over de lotgevallen van het Bellevue-team met al zijn helpers op de Franse wijngaard. En ze namen ten slotte hun vooraf betaalde pakketten met twaalf flessen mee naar huis.

Ief vertelde vooral over het lange wachten tot de weersomstandigheden eindelijk goed genoeg waren om het al in 2016 gerooide veld opnieuw in te planten met piepjonge Chardonnay-struiken. De grillige weersomstandigheden speelden sowieso vanaf het vroege voorjaar een belangrijke rol. Tot april was de vele regen prima om de enorme droogte van de afgelopen drie jaar in te lopen, maar tijdens de bloei eind mei speelde de regen ons juist parten. Zo hadden we te kampen met veel meeldauw. Bovendien kregen onze planten twee hagelbuien te verwerken.

Bezoekers konden proeven van onze nieuwe Bellevue Rouge Cuvée Maarten 2016, met daarin de mooiste, handgeplukte trossen van onze rode druiven Merlot, Cabernet Franc en Cot. Voor het eerst dit jaar is een klein deel van de wijn ook een poosje gerijpt op (ons eigen!) eikenhouten vat. Ook de Rouge Bellevue 2016 was aanwezig.

Veel mensen gingen naar huis met extra dozen wit, rood, rosé of champagne. Sommigen namen ook nog een voorraadje lekker doorgerijpte Bellevue Rouge 2015 onder de snelbinders mee.

01 juli 2018

Eindelijk!! Nieuwe Chardonnay aangeplant

Tweeënhalf jaar geleden besloten we om ons oudste veld Cabernet Franc, dat steeds meer dode stronken telde, van nieuwe wijnplanten te voorzien. Maar op 22 juni was het dan eindelijk echt zover.

De afgelopen jaren waren er allerlei voorbereidingen. Eerst raapten en trokken we oude wortels van de Cabernet Franc uit de grond. In 2017 zaaiden we schitterend paarsgekleurd Bijenbrood in om de bodem lucht te geven. En het afgelopen voorjaar gebruikten we om het perceel meerdere keren om te ploegen en te eggen.

Het wisselvallige voorjaarsweer maakte dat er aanvankelijk geen moment te vinden was om de nieuwe rijen Chardonnay (en enkele rijen Gewürztraminer) te planten. Nooit was de grond droog genoeg: liefst drie keer was er al een datum geprikt maar moest het wegens stortregens weer worden afgelast.

Maar op vrijdag plantten zes professionele planters in één ochtend het hele veld in. Met de hand, want machinaal kon vanwege de nattigheid nog steeds niet. Geen van ons was getuige van het inplanten, en voor zover bekend zijn er geen foto's van, maar HOERA!, de boel is dan toch eindelijk, eindelijk aangeplant.

Baby's

Deze weken sloegen we drieduizend hulppaaltjes (van kastanjehout) de grond in om de baby's de eerste zeven jaar tegen de messen van de schoffelmachine te beschermen (zie de schattige piepjonge plantjes op de foto linksonder). We gaan ze vertroetelen met een dosis bio-mest, en zullen zelf de chien dents (kweekgras), distels en andere narigheid voorzichtig weghouden.

Het is erg leuk om de plantjes te zien groeien. Steeds meer steken ze hun groene takjes door de paraffine van de onderstam heen. De overgrote meerderheid slaat direct aan; de niet-wortelende exemplaren zullen we later dit jaar vervangen.

Pas in 2021 zullen we de eerste trossen van deze nieuwe Chardonnay-druiven bij die van het oude Chardonnay-perceel kunnen voegen. Ook de drie rijen van de zeer kruidige, aromatische Gewürztraminer doen we er dan bij. Als deze oorspronkelijk Elzas-druif ouder wordt, maken we misschien een mooie aperitief-wijn, of, laat geoogst, een dessert-wijn, met een vette knipoog naar Maarten, die daar jaren geleden graag over filosofeerde.

02 juni 2018

Compost uit grasmaaisel

Al veertien jaar maaien we de voor- en achtertuin van Bellevue. Eerst met de zeis, toen met de bosmaaier en nu al weer een hele tijd met een benzine-motormaaier. Al dat maaisel stortten we diep in de achtertuin op een hoop.

En wat blijkt nu? Dat gras is onderin die afvalbergjes prima compost geworden. Zwart, vochtig en het ruikt nog lekker ook. Nooit geweten dat niet alleen onze groente-resten vanzelf compost worden, maar ook gras.

Addie Weenk, van professie compost-expert in Nederland, slaat er deze mooie week met oude paaltjes vijf beluchtingsgaten in.

"Als je er nu af en toe wat afvalwater in giet, en er regenwormen in brengt, dan heb je mooie compost voor in de perken in jullie tuin. Of in de wijngaard, waarom niet?", zegt hij.