01 juli 2018

Eindelijk!! Nieuwe Chardonnay aangeplant

Tweeënhalf jaar geleden besloten we om ons oudste veld Cabernet Franc, dat steeds meer dode stronken telde, van nieuwe wijnplanten te voorzien. Maar op 22 juni was het dan eindelijk echt zover.

De afgelopen jaren waren er allerlei voorbereidingen. Eerst raapten en trokken we oude wortels van de Cabernet Franc uit de grond. In 2017 zaaiden we schitterend paarsgekleurd Bijenbrood in om de bodem lucht te geven. En het afgelopen voorjaar gebruikten we om het perceel meerdere keren om te ploegen en te eggen.

Het wisselvallige voorjaarsweer maakte dat er aanvankelijk geen moment te vinden was om de nieuwe rijen Chardonnay (en enkele rijen Gewürztraminer) te planten. Nooit was de grond droog genoeg: liefst drie keer was er al een datum geprikt maar moest het wegens stortregens weer worden afgelast.

Maar op vrijdag plantten zes professionele planters in één ochtend het hele veld in. Met de hand, want machinaal kon vanwege de nattigheid nog steeds niet. Geen van ons was getuige van het inplanten, en voor zover bekend zijn er geen foto's van, maar HOERA!, de boel is dan toch eindelijk, eindelijk aangeplant.

Baby's

Deze weken sloegen we drieduizend hulppaaltjes (van kastanjehout) de grond in om de baby's de eerste zeven jaar tegen de messen van de schoffelmachine te beschermen (zie de schattige piepjonge plantjes op de foto linksonder). We gaan ze vertroetelen met een dosis bio-mest, en zullen zelf de chien dents (kweekgras), distels en andere narigheid voorzichtig weghouden.

Het is erg leuk om de plantjes te zien groeien. Steeds meer steken ze hun groene takjes door de paraffine van de onderstam heen. De overgrote meerderheid slaat direct aan; de niet-wortelende exemplaren zullen we later dit jaar vervangen.

Pas in 2021 zullen we de eerste trossen van deze nieuwe Chardonnay-druiven bij die van het oude Chardonnay-perceel kunnen voegen. Ook de drie rijen van de zeer kruidige, aromatische Gewürztraminer doen we er dan bij. Als deze oorspronkelijk Elzas-druif ouder wordt, maken we misschien een mooie aperitief-wijn, of, laat geoogst, een dessert-wijn, met een vette knipoog naar Maarten, die daar jaren geleden graag over filosofeerde.