28 september 2018

Historisch lage oogst merlot bevestigt keuze voor rosé

In de loop van een zonovergoten donderdagochtend was het laatste woord van het seizoen 2018 gisteren aan de oogstmachine.

Gestaag schoof het gevaarte over de druivenrijen en trilde met plastic baleinen links en rechts de druiven van de trossen. Waar wij eerder stonden te zweten in de zon, zat chauffeur Pascal in een geklimatiseerde machinekamer. Waar wij met zijn zessen 1000 kilogram in vijf uur haalden, rammelde de machine in dezelfde tijd met gemak 20.000 kilogram in zijn reservoirs.

Vandaag is het stof gaan liggen en worden de resultaten naar ons gesmst. Een uiterst pover resultaat: nog geen 23 duizend kilogram. Er blijkt nog minder Merlot te hangen dan we dachten. Maar goed, het gaat om de kwaliteit en we zullen zien of de wijn goed genoeg is voor de Bellevue Rouge 2018 (de fles met het rode etiket). Per slot van rekening dateert de nu één na laagste oogst van 2015 maar we hadden toen wél superwijn.

Rosé

We zijn achteraf vooral tevreden met onze keuze om niet met de hand te plukken voor een rode Cuvée Maarten (paars etiket) maar het experiment aan te gaan met rosé.

Technicien Emmanuel Robert heeft wel een tweetal verklaringen voor het lage rendement. De eerste ligt voor de hand. Een koud, nat voorjaar zorgde voor een late bloei, die vooral bij Merlot werd verstoord door fikse regenbuien. Vervolgens zorgde de broeierige zomer voor veel valse meeldauw (mildew) die de trossen en bladeren aantastten. 'Vooral de bioboeren hebben helaas een beperkt arsenaal aan wapens ter beschikking,' zegt Emmanuel. Tot slot hadden we vanaf begin augustus te kampen met een extreme droogte.

En daar komt ook de tweede reden in beeld. In de ogen van Emmanuel werken we te weinig compost in de grond. Niet alleen moet het door planten geconsumeerde organisch materiaal worden aangevuld – op een gegeven moment is de koelkast leeg - maar een goed gecomposteerde bodem houdt ook het water van het voorjaar beter vast. 'Dan waren jullie de lange droge periode van half juli tot nu ook beter doorgekomen.'

Wordt vervolgd.