04 januari 2020

Oogst 2019 voor het eerst geproefd

Elk jaar is het weer een spannend moment. Hoe ontwikkelen de geur en de smaak van de nieuwe wijnen onder de goede zorgen van de cave?

De toegewijde wijnmaker Philippe is zelf met vakantie, maar op de cave heeft hij zeven piepkleine monsterflesjes met zorg voor ons klaar gezet – een beetje symbolisch voor de relatief kleine oogst afgelopen jaar.

Zoals eerder gemeld bracht 2019 supergezonde druiven, die echter wat minder sap bevatten dan vorig jaar, onder meer vanwege de droge zomer. Een hoge alcoholgraad is het gevolg.

Leuk en lekker

Voor de eerste keer zo’n nieuwe jaargang proeven is leuk en lekker maar ook lastig. Het is subjectief. Hoe vind je woorden voor wat je ruikt en proeft? Word je niet beïnvloed door je medeproevers?

De Chardonnay ruikt dit jaar wat minder expressief maar heeft een fijne smaak van onder meer mango en peer die verrassend lang aan houdt. Expert Emmanuel vindt de Chardonnay een uitstekende ‘eetwijn’. ‘Volle smaak, lekker bij vis,’ denkt hij.

Van de rosé is iedereen onder de indruk. We lanceerden hem vorig jaar bij wijze van experiment, en hij viel in de smaak bij abonnees en wijnspeciaalzaken. In deze tweede jaargang constateren we uitgesproken aroma’s als grapefruit en licht rood fruit zoals aardbei. En ook de rosé heeft een lange afdronk.

Veelbelovend

De rode wijn is veelbelovend, met fijne rijpe tannines. Philippe leverde twee verschillende assemblages (samenstellingen) van onze drie soorten druiven. Eén van die assemblages lijkt warempel nu al op dronk.

Philippe is doorgaans terughoudend en bescheiden in zijn oordeel, maar per mail en telefoon klinkt hij vanaf zijn vakantieadres voor zijn doen uitgesproken enthousiast.

Naast de twee assemblages die uiteindelijk één Cuvée Maarten 2019 gaan worden, heeft hij ook drie flesjes gemaakt met 100 procent Merlot, Cabernet Franc en Cot. Die hebben we nog niet geproefd, net zomin als de wijn die Thibault maakt van onze met de machine geoogste druiven. Wordt dus vervolgd!

03 januari 2020

Houtwerkplaats Bellevue


Tussen alle bedrijven van het winterwerk door hebben we afgelopen weken vier forse eiken geveld.

Dankzij onze nieuwe motorkettingzaag gaan ze majestueus om: ze vallen precies in de richting waar we ze wilden hebben. Met een doffe klap vallen ze langs de bosrand.

Een wat vreemd gevoel van tevredenheid geeft dit zaagwerk. Enerzijds voelt het raar om gezonde, flinke bomen om te halen. Anderzijds wordt de bosrand erdoor ververst en krijgen jonge heesters en bomen die tot nu toe in de verdrukking stonden opeens nieuwe kansen.

En we hebben hout, veel en werkelijk schitterend hout! Met de four-wheel drive van Pascal halen we de forse blokken van het land.

Na anderhalve dag kloven ligt er een slordige twee kuub hout netjes gestapeld in de hangar te wachten op de winter van 2022/2023.

31 december 2019

Oudjaarsvreugdevuur van oude wijnstronken

Wat in Scheveningen en Duindorp niet mag, is op Bellevue geen enkel probleem: op de laatste dag van het jaar een flink vreugdevuur maken.

Dit keer gaat om tweehonderd oude wijnstronken die we de laatste jaren van het veld hebben gehaald omdat ze ziek en dood waren of per ongeluk omver waren geschoffeld door de intercep, de machine die met messen onkruid tussen de ranken wegschoffelt.

Het is warm, de laatste dagen van dit wederom droge jaar. Met een glas rosé zitten we met Pien en Eddy bij ons oudjaarsvuur en mijmeren we over de gebeurtenissen van 2019.

'Vin vin'

Het team Bellevue wenst vrienden, vriendinnen, familie en trouwe afnemers van onze wijn een mooi en gezond 2020 toe. Twintig-twintig, vingt vingt in het Frans, wat klinkt als ‘vin vin’.

Dat moet goed gaan, dit wijnjaar.

28 december 2019

Compost blijft nieuwe aanplant vertroetelen

Zodra het even kan, nemen we de tijd voor het eindeloos vertroetelen en koesteren van de nieuwe aanplant van Chardonnay en wat Gewürztraminer.

Ze werden aangeplant in juni 2018, vorige winter voorzien van palen en draad, op twee ogen gesnoeid in maart 2019, in juni voorzien van blauwe touwtjes en al twee keer voorzichtig geschoffeld.

Nu kijken we trots naar planten die gezond en kaarsrecht in het gelid staan.

Druifjes

Sommige plantjes hebben het op Bellevue zo naar hun zin dat ze afgelopen zomer al heuse druifjes begonnen te maken. Als ze hun best blijven doen, mogen de mooiste fanatiekelingen in 2020 al bij onze witte wijn!

We hebben er een paar dagen voor uit getrokken om de jonge aanplant met de elektrische schoffel, pikhouweel en distelsteker opnieuw van onkruid te ontdoen. Ook ‘borgen’ we twee ijzerdraden door in elk paaltje een metalen draadje aan te brengen.

'Circulaire materie'

Tot onze vreugde blijkt in de composthoop van grasmaaisel en oud blad alweer genoeg compost aanwezig om een derde van alle jonge plantjes van een warm bedje te voorzien. De kwaliteit van deze donkere 'circulaire materie' kan de goedkeuring van adviseur Emmanuel wegdragen.

‘Ruikt lekker, mooie structuur,’ zegt hij, ‘al moet je om de precieze voedingswaarde te bepalen toch eens een analyse laten doen.’

Als het groeiseizoen begint, zal deze Bellevue-compost ons kroost in elk geval een fijne shot extra energie geven.

24 december 2019

Kerstsnoei

Een paar dagen voor kerst zijn we sinds lange tijd weer op de wijngaard. Tevreden zien we hoe mooi de planten erbij staan en bewonderen we de omgeving van ons petit paradis.

De goudbruine kleuren van oude bladeren, het donkergroen van wintereiken en olijfbomen, de vaalgele waas van de weilanden en de donkerbruine leemkleur van de aarde, allemaal in het licht van een grote lage zon.

Heggen

Net als vorig jaar snoeien we de planten van het Merlot-perceel voor het huis als waren het heggen. Dit veld staat op de nominatie om uiteindelijk te worden gerooid, dus kiezen we voor deze snellere snoeimethode. Beetje bijpunten van de machinaal gesnoeide planten, niks takken trekken. Hier en daar wat attache-draadjes herstellen en een enkele draad en paal repareren.

Een jonger perceel Merlot snoeien we wel volgens het boekje. Twee baguettes die dit groeiseizoen de druiven gaan dragen en twee coursans die het jaar erop zijn uitverkoren. Het is zaak de planten zo recht mogelijk te krijgen en geen takken te krijgen die naar het middenpad wijzen.

Abdel snoeit de rest van de wijngaard met zijn professionele elektrische snoeimes -- Cot (Malbec) en Merlot zijn al klaar.

Snoeiwonden

Met het snoeien van de Chardonnay en de Cabernet Franc wachten we nog even. Hoe korter de tijd tussen de snoei en het op gang komen van de sapstroom, hoe kleiner de kans dat kwalijke schimmels door de verse snoeiwonden de plant binnendringen.

Pien en Eddy haalden samen honderden uitgebluste seksdozen uit de gaard en verwijderden de clips die de spanning op de ijzerdraad vergrootten.

05 oktober 2019

Cuvée Maarten 2019 zit in het vat

Na een weekje Amsterdam zijn we, met een nieuwe equipe, alweer terug op Domaine de Bellevue om met ouderwets handwerk een mooie partij druiven voor de nieuwe Cuvée Maarten van de wijnstronken te halen.

Tijdens onze afwezigheid heeft Pascal het leeuwendeel van de rode druiven al met de oogstmachine binnengehaald. Net als een paar weken geleden bij de Chardonnay zijn de druiven van een puike kwaliteit, maar de hoeveelheid valt wat tegen. Er is geen spoor van ziekte, schimmels of andere narigheid.

Voorafgaand aan de machinale oogst hadden we enkele rijen van de mooiste Merlot, vijf prachtige rijen Cot en twee lange rijen Cabernet Franc gemarkeerd voor het paradepaardje van Bellevue: Cuvée Maarten.

Mooie rijpe druiven

Binnen drie dagen was afgelopen week de handmatige oogstklus geklaard. Mooie rijpe druiven gisten nu sissend in het vat. Met Kerstmis gaan we de eerste resultaten proeven.

De tweede helft van de week besteedden we met zijn allen aan het verwijderen van de beruchte ‘blauwe touwtjes’ voor de jonge Chardonnay-aanplant.

Het is fraai om te zien hoe recht de ranken staan en hoe ze zich hebben verhout. Ze zijn nu hoog en sterk genoeg om zichzelf de komende maanden staande te houden rond het ijzerdraad. Volgend voorjaar worden ze gesnoeid.

De laatste dag harkten we de zandvlakte rond de rietbassins, sjouwden we vijftien kruiwagens stenen naar de oprit om het pad te egaliseren en zaaiden we gras.

Bellevue bedankt de equipe voor het vele gedane werk: Marc, Gerda, Gerrit, Nico en Wilfried uit Arzens.

28 september 2019

Rietplanten gaan afvalwater zuiveren

Al meer dan een jaar kampen we met een verstopping in de afvoer van de septic tank die het afvalwater van toiletten, douche en wasmachines opvangt.

Sindsdien pompten we het afvalwater, elke keer als de tank van 3000 liter vol raakte, met een vuilwaterpomp en een verhakselaar naar de bosjes.

Wij werden wijnboeren annex putjesscheppers en dat kon zo niet doorgaan.

Na enige studie bij Nederlandse systemen met rietplanten, stuitten we op een gecertificeerd Frans systeem.

Afgelopen juni deden de ontwerpers een klein veldonderzoek naar bodem, wateropname en de helling van ons terrein. Deze week legde hovenier Christoph Seguier het nieuwe systeem aan.

Twee kleine 'vijvertjes' stort hij vol met zand, kalk en kiezels. Daarin komen (nu nog kleine) rietplanten.

‘De ene week laat je het afvalwater in het ene bassin stromen, de volgende week in de andere’, legt Christophe uit. ‘Zo belast je het systeem niet te veel.’

Bacteriën

Bacteriën op de wortels van de rietplanten zijn straks de vuilnismannetjes in dit natuurvriendelijke systeem. Ze breken organisch materiaal af.

’Zeepresten in het afvalwater slaan neer op het zand. Die schraap je er elke winter af, samen met de afgestorven rietplanten. De wortels zijn ‘s winters wat minder actief, maar de bacteriën gaan ook 's winters gewoon door met hun zuiverende werk’, aldus de hovenier.

Toegegeven, het ziet er nu nog een beetje uit als een platform waar een kleine helikopter zou kunnen landen en opstijgen. Onze roestige buizerd torent nu nog eenzaam uit boven het nieuwe systeem, maar volgend jaar wuiven rietstengels eronder zachtjes heen en weer.

21 september 2019

Rijpe oogst wit en rosé

Met maar liefst elf mensen haalden we afgelopen week, in amper zes dagen, superrijpe Chardonnay en mooie Merlot-, Cot- en Cabernet Franc-druiven voor de Rosé Bellevue binnen.

Optimale weersomstandigheden, een prima stemming, en circa 7500 kilogram druiven vlogen van de planten in de kratten. De vrachtwagen met het ‘verhuisteam’ pendelde heen en weer tussen Domaine de Bellevue en Domaine de Cazes, waar de druiven als vanouds worden gewogen, geanalyseerd en geperst.

Dankzij een flinke hoeveelheid krukjes kon iedereen kiezen om het zware plukwerk zittend, staand of knielend uit te voeren, of steeds af te wisselen.

Klein maar fijn

Helaas waren we al heel snel klaar met de oogst van onze geliefde Chardonnay. De druiven waren gaaf en gezond maar klein, dus qua kilo's valt de oogst wat tegen. Droogte, koude op het moment van uitlopen en een algemeen gebrek aan voeding (compost, mest) circuleren als verklaringen.

We zijn niet de enige in de streek met dit probleem. Vrijwel elke wijnboer in de Malepère heeft dit jaar een geringere opbrengst dan bijvoorbeeld het genereuze jaar 2017. Toen ging een fraai gewicht samen met een mooie kwaliteit. Het zij zo. Stilletjes mopperen we mee met de collega’s, maar we zijn ook blij dat de oogst kwalitatief goed is en ongeschonden binnen bovendien.

Door de kleinere oogst voor de witte wijn schroeven we wel pijlsnel onze ambities voor de hoeveelheid rosé op, zodat we volgende zomer wederom een fraaie zalmroze Bellevue Rosé kunnen leveren.

Bellevue dankt heel hartelijk de ijverige oogstploeg: Mylène, Marian, Liesbeth, Nicole, Piep, Elly, Hanneke, Jorie en Franklin!

02 september 2019

Weer een drukke en levendige proeverij

Meer dan 120 abonnees en introducees waren gisteren present bij onze traditionele najaarsproeverij.

Net als vorige jaren was Nelis-West, in de hippe Amsterdamse wijk De Baarsjes, de proefplaats en de plek waar vele van onze wijnabonees hun jaarlijkse wijnpakket kwamen afhalen.

Die abonnees proefden met smaak de frisse zalmrose rosé en de rode Cuvée Maarten 2016.

Een droog jaar

In woord en beeld schotelde Ief hen de lotgevallen voor van ons alweer zestiende wijnjaar op Domaine de Bellevue. Ze verhaalde van de droge winter en eigenlijk het hele droge jaar tot nog toe. Behalve het gebrek aan water was het verder gelukkig ‘een normaal jaar’, zonder al te grote uitbraken van schimmels of andere plaaggeesten, of het moeten de vers de grappes zijn, de schadelijke vlindertjes die zich dit jaar niet erg door de zogeheten seksdozen bij de neus lieten nemen.

De meeste tijd en aandacht op de wijngaard ging dit jaar uit naar de nieuwe aanplant van Chardonnay en enkele rijen Gewürztraminer. De vorig jaar aangeplante babydruifjes moesten worden opgeleid, gesnoeid, gewikkeld, gediefd en van onkruid worden ontdaan, en dat niet één keer, maar wel vier keer in twee maanden. Dat kostte veel tijd en inspanning, maar achteraf kregen we al veel lof van collega-boeren uit de streek.

‘De mooiste aanplant uit de omgeving’, kregen we te horen, dus daar doen we het dan maar voor.

56 vrijwilligers

Nog een opmerkelijk feit: waar andere wijnboeren veel chemie en machines inzetten, hielpen dit jaar maar liefst 56 vrijwilligers ons alle seizoenswerk te doen met respect voor wijngaard en natuur.

Op de proeverij was er niet alleen aandacht voor de wijnbouw: ook onze 'winkel' groeit gestaag. Veel mensen gingen naar huis met de nieuwe kurkentrekker. Ook de 'kadodoos' en de 'kennismakingsdoos' vonden gretig aftrek.

Tot volgend jaar!

01 september 2019

Promotiefilm nieuwe cave is live: 'Dans le vent'

In juli vertelden we al dat Domaine de Bellevue als decor diende voor een nieuwe promotiefilm van onze coöperatieve cave. Tientallen figuranten en technici streken neer op onze wijngaard om opnamen te maken. We beloofden de film op de website te laten zien als hij klaar was.

Inmiddels is het zover. Vendéole, het bedrijf dat ontstond uit de fusie van Cave La Malepère en Cave Routier, probeert zich met de film op de kaart te zetten. Recensies zijn nog niet verschenen, maar bossen, wijngaard en woonhuis van Domaine de Bellevue staan er in elk geval mooi op. En: Oscar-waardig acteerwerk van één van de Bellevue-vennoten.