28 september 2018

Historisch lage oogst merlot bevestigt keuze voor rosé

In de loop van een zonovergoten donderdagochtend was het laatste woord van het seizoen 2018 gisteren aan de oogstmachine.

Gestaag schoof het gevaarte over de druivenrijen en trilde met plastic baleinen links en rechts de druiven van de trossen. Waar wij eerder stonden te zweten in de zon, zat chauffeur Pascal in een geklimatiseerde machinekamer. Waar wij met zijn zessen 1000 kilogram in vijf uur haalden, rammelde de machine in dezelfde tijd met gemak 20.000 kilogram in zijn reservoirs.

Vandaag is het stof gaan liggen en worden de resultaten naar ons gesmst. Een uiterst pover resultaat: nog geen 23 duizend kilogram. Er blijkt nog minder Merlot te hangen dan we dachten. Maar goed, het gaat om de kwaliteit en we zullen zien of de wijn goed genoeg is voor de Bellevue Rouge 2018 (de fles met het rode etiket). Per slot van rekening dateert de nu één na laagste oogst van 2015 maar we hadden toen wél superwijn.

Rosé

We zijn achteraf vooral tevreden met onze keuze om niet met de hand te plukken voor een rode Cuvée Maarten (paars etiket) maar het experiment aan te gaan met rosé.

Technicien Emmanuel Robert heeft wel een tweetal verklaringen voor het lage rendement. De eerste ligt voor de hand. Een koud, nat voorjaar zorgde voor een late bloei, die vooral bij Merlot werd verstoord door fikse regenbuien. Vervolgens zorgde de broeierige zomer voor veel valse meeldauw (mildew) die de trossen en bladeren aantastten. 'Vooral de bioboeren hebben helaas een beperkt arsenaal aan wapens ter beschikking,' zegt Emmanuel. Tot slot hadden we vanaf begin augustus te kampen met een extreme droogte.

En daar komt ook de tweede reden in beeld. In de ogen van Emmanuel werken we te weinig compost in de grond. Niet alleen moet het door planten geconsumeerde organisch materiaal worden aangevuld – op een gegeven moment is de koelkast leeg - maar een goed gecomposteerde bodem houdt ook het water van het voorjaar beter vast. 'Dan waren jullie de lange droge periode van half juli tot nu ook beter doorgekomen.'

Wordt vervolgd.

24 september 2018

De Bellevue Rosé komt eraan!

Al vanaf augustus twijfelden we over de kwaliteit van de Merlot. De rode druivensoort, die de helft van ons rode druivenareaal beslaat, kende dit jaar een moeilijke start.

Precies in de periode van bloei – tien cruciale junidagen voor de vruchtzetting – kampten we met grote regenbuien. De druif kwam slecht in bloei. Het natte voorjaar hield aan tot half juli en al dat vocht bij hoge temperatuur schept een paradijs voor de meeldauw. Vooral de valse meeldauw (mildew) profiteert en kan slechts met kopersulfaat biologisch worden bestreden. Maar de bladeren kleuren bruin en de fotosynthese wordt verstoord.

Doordat Cot en Cabernet Franc later in bloei komen, ontsprongen zij de regendans, maar ook hun bladgroei raakt verstoord, zij het minder.

Lang verhaal kort: in augustus ontstond het idee om dit wijnjaar geen Cuvée Maarten te maken, die immers 50 procent Merlot bevat. Waarom maken we geen rosé zonder Merlot?

Philippe, Pascal en Emmanuel vonden het een prima idee.

Het betekende wel dat de Chardonnay-plukploeg als een haas moest doorplukken, maar nu in de rode druiven. Want anders dan bij rode wijn wil je bij rosé juist niet de rijpste rode trossen. Net als witte wijn heeft rosé belang bij zuren, en bij volledige rijpheid zijn die zuren geoxideerd.

Wat bij rode wijn tot 'zwoele en zachte' kenmerken leidt, geeft bij rosé een 'laf en plomp' glas wijn. Wie het beter kan uitleggen, melde zich bij het loket.

4000 kilogram rode druiven

De witte druivenoogsters bleken bereid een paar dagen langer te blijven. In allerijl probeerden we nog wat extra mensen te krijgen. Uiteindelijk waren we met zijn achten, de laatste twee dagen zelfs met negen. We haalden bijna 4000 kilogram druiven van de struiken, en volgden dezelfde weg als met de Chardonnay: elke dag een volle vrachtwagen naar Philippe.

Na acht zware plukdagen is het Bellevue-team nu bijna de koning te rijk. Een fraaie handoogst met veel witte wijn en een veelbelovend experiment met Bellevue rosé. Als onze eigen rosé de (al niet kinderachtige) Foucauld van de Cave naar de kroon steekt, gaan we hem op fles zetten en is de wijn volgend voorjaar te verkrijgen.

Wat een weelde! Opnieuw breiden we het spectrum van Bellevue uit.

Maar zover is het nog niet. Eerst danken wij op onze blote knieën, op een krukje en op onze billen, Henk, Mylène, Liesbeth, Piep, Jorie, Tonny en Nico voor hun inzet, en dorpsgenoten Wilfried en Pete voor assistentie!

Millefois merci!

Foto's: Tonny, Jorie, Mylène

22 september 2018

Puike oogst Chardonnay

Deze week plukten we superrijpe en goed gezonde trossen Chardonnay. De oogst blijkt veel rijker dan gedacht.

Dat is goed nieuws voor de fans van de witte wijn van Bellevue: voorjaar 2019 zullen we een paar honderd flessen meer hebben dan afgelopen voorjaar.

Pas rond 4 september wezen suikermetingen in druivenmonsters uit dat de wijn richting 11,5 procent alcohol zou gaan -- suiker in de druiven wordt tijdens de rijping door gisten omgezet in alcohol. Zeker bij witte wijn moeten zowel de zuurgraad als het suikergehalte in orde zijn.

Dankzij de ervaring van onze experts weten we dat de Chardonnay-druiven ongeveer 0,1 procent in alcohol/suiker per dag stijgen bij warm en droog weer, met een behoorlijk temperatuurverschil tussen dag en nacht. Dus doe er voor 12,5 procent eens tien dagen bij, bedachten we, en dus mikten we op het weekend van 15/16 september als start van de oogst.

Een ton druiven per dag

Met zijn zessen, en een halve dag met zijn achten, plukten we gedurende vier dagen ruim een ton druiven per dag. Volle trossen, diep geel en helemaal gezond. Hier en daar wat overrijpe druiven die wat schimmelen in het midden van de tros. Ze zijn ongenadig met de punt van het oogstschaartje (siccateur) uit de tros gestoten.

Vanwege de hitte begonnen we om 7 uur 's ochtends. De bosuilen gingen te bed, wij startten met mijnwerkerslampjes onze plukarbeid. Een fascinerende aanblik. In de avond gebruikten we de mijnwerkerslampjes ook enkele keren, maar dan om na de avonddis bij een fijn glas wijn enkele liedjes te spelen.

Oogsten is zwaar werk. Om de rug te ontzien, moet je je houding afwisselen. Soms staan, soms op je billen, soms op je knieën en soms op een krukje of de rand van een kratje. Volle emmers gaan in een kratje, volle kratten worden opgehaald met de quad, een volle quads vullen de vrachtwagen.

Druivensap

Uiteindelijk stokte de weegschaal op 4611 kilogram. Philippe perste de druiven direct en zette de stalen vaten enkele dagen koud in de klimaatkamer. 'Daardoor bezinken de vaste deeltjes beter en houden we een zuiverder sap over, zonder al te veel verlies van volume,' zei hij.

Vandaag proefden we het eerste glas, voorlopig dus nog druivensap met het uiterlijk van een pastis. Over enkele weken kunnen we al echte wijn proeven en vanaf volgend voorjaar is Chardonnay Bellevue 2018 beschikbaar in Nederland.

Foto's: Tonny, Jorie, Mylène

02 september 2018

Cuvée Maarten van het eikenhouten vat

In juli 2017, vlak voordat Cuvée Maarten 2016 op fles werd gezet, besloten we uit nieuwsgierigheid 400 liter van ons paradepaardje in het eigen eikenhout te zetten. 'Wat betreft het fruit kan de wijn het hebben,' stelde wijnmaker Philippe toen.

Tijdens negen maanden rijping kan er een mooi evenwicht ontstaan tussen de looizuren uit het eikenhout en de rijpe tannines in de wijn, zo was de gedachte.

Zo gezegd, zo gedaan.Vanwege diverse beslommeringen in de wijngaard waren we het eerlijk gezegd een beetje vergeten, maar eind maart, begin april belde Philippe. De eikenhouten Cuvée Maarten 2016 moest nu toch uit het houten vat worden overgepompt naar een stalen vat. 'De balans raakt anders zoek,' waarschuwde de consciëntieuze wijnmaker toen.

In juli en augustus hebben we verschillende keren geproefd. Wow, wat een mooie volle smaak. Zacht, vanille, heel subtiel. Na enkele licht filterende handelingen vulde Philippe zo'n honderd flessen.

Gisteren, op de proeverij, zetten we dit eikenhouten broertje naast de 'gewone' Cuvée Maarten 2016 in de bekende paarse fles. En er was veel bijval voor ons enthousiasme.

We gaan de ontwikkelingen volgen, en als de wijn zich goed houdt, en waarschijnlijk zelfs nog beter wordt, weten we dat we ook een 'eikwijn' kunnen maken.

Een zonovergoten, drukbezochte proeverij

Op een zonovergoten zondag bezochten ruim honderd abonnees en andere wijnvrienden de jaarlijkse pakketten-pret met proeverij in Amsterdam. Voor de vijftiende keer al organiseerde Domaine de Bellevue deze bijeenkomst, en voor de tweede keer waren we te gast bij Nelis-West in de Amsterdamse Baarsjes.

Op de proeverij kregen de wijnabonnees vandaag onze nieuwste wijnen voor hun neus. Ze hoorden en zagen over de lotgevallen van het Bellevue-team met al zijn helpers op de Franse wijngaard. En ze namen ten slotte hun vooraf betaalde pakketten met twaalf flessen mee naar huis.

Ief vertelde vooral over het lange wachten tot de weersomstandigheden eindelijk goed genoeg waren om het al in 2016 gerooide veld opnieuw in te planten met piepjonge Chardonnay-struiken. De grillige weersomstandigheden speelden sowieso vanaf het vroege voorjaar een belangrijke rol. Tot april was de vele regen prima om de enorme droogte van de afgelopen drie jaar in te lopen, maar tijdens de bloei eind mei speelde de regen ons juist parten. Zo hadden we te kampen met veel meeldauw. Bovendien kregen onze planten twee hagelbuien te verwerken.

Bezoekers konden proeven van onze nieuwe Bellevue Rouge Cuvée Maarten 2016, met daarin de mooiste, handgeplukte trossen van onze rode druiven Merlot, Cabernet Franc en Cot. Voor het eerst dit jaar is een klein deel van de wijn ook een poosje gerijpt op (ons eigen!) eikenhouten vat. Ook de Rouge Bellevue 2016 was aanwezig.

Veel mensen gingen naar huis met extra dozen wit, rood, rosé of champagne. Sommigen namen ook nog een voorraadje lekker doorgerijpte Bellevue Rouge 2015 onder de snelbinders mee.

01 juli 2018

Eindelijk!! Nieuwe Chardonnay aangeplant

Tweeënhalf jaar geleden besloten we om ons oudste veld Cabernet Franc, dat steeds meer dode stronken telde, van nieuwe wijnplanten te voorzien. Maar op 22 juni was het dan eindelijk echt zover.

De afgelopen jaren waren er allerlei voorbereidingen. Eerst raapten en trokken we oude wortels van de Cabernet Franc uit de grond. In 2017 zaaiden we schitterend paarsgekleurd Bijenbrood in om de bodem lucht te geven. En het afgelopen voorjaar gebruikten we om het perceel meerdere keren om te ploegen en te eggen.

Het wisselvallige voorjaarsweer maakte dat er aanvankelijk geen moment te vinden was om de nieuwe rijen Chardonnay (en enkele rijen Gewürztraminer) te planten. Nooit was de grond droog genoeg: liefst drie keer was er al een datum geprikt maar moest het wegens stortregens weer worden afgelast.

Maar op vrijdag plantten zes professionele planters in één ochtend het hele veld in. Met de hand, want machinaal kon vanwege de nattigheid nog steeds niet. Geen van ons was getuige van het inplanten, en voor zover bekend zijn er geen foto's van, maar HOERA!, de boel is dan toch eindelijk, eindelijk aangeplant.

Baby's

Deze weken sloegen we drieduizend hulppaaltjes (van kastanjehout) de grond in om de baby's de eerste zeven jaar tegen de messen van de schoffelmachine te beschermen (zie de schattige piepjonge plantjes op de foto linksonder). We gaan ze vertroetelen met een dosis bio-mest, en zullen zelf de chien dents (kweekgras), distels en andere narigheid voorzichtig weghouden.

Het is erg leuk om de plantjes te zien groeien. Steeds meer steken ze hun groene takjes door de paraffine van de onderstam heen. De overgrote meerderheid slaat direct aan; de niet-wortelende exemplaren zullen we later dit jaar vervangen.

Pas in 2021 zullen we de eerste trossen van deze nieuwe Chardonnay-druiven bij die van het oude Chardonnay-perceel kunnen voegen. Ook de drie rijen van de zeer kruidige, aromatische Gewürztraminer doen we er dan bij. Als deze oorspronkelijk Elzas-druif ouder wordt, maken we misschien een mooie aperitief-wijn, of, laat geoogst, een dessert-wijn, met een vette knipoog naar Maarten, die daar jaren geleden graag over filosofeerde.

02 juni 2018

Compost uit grasmaaisel

Al veertien jaar maaien we de voor- en achtertuin van Bellevue. Eerst met de zeis, toen met de bosmaaier en nu al weer een hele tijd met een benzine-motormaaier. Al dat maaisel stortten we diep in de achtertuin op een hoop.

En wat blijkt nu? Dat gras is onderin die afvalbergjes prima compost geworden. Zwart, vochtig en het ruikt nog lekker ook. Nooit geweten dat niet alleen onze groente-resten vanzelf compost worden, maar ook gras.

Addie Weenk, van professie compost-expert in Nederland, slaat er deze mooie week met oude paaltjes vijf beluchtingsgaten in.

"Als je er nu af en toe wat afvalwater in giet, en er regenwormen in brengt, dan heb je mooie compost voor in de perken in jullie tuin. Of in de wijngaard, waarom niet?", zegt hij.

31 mei 2018

Voorjaarswerk: nooit eerder zo veel gedaan

Bellevue boekt een recordje. We zijn enorm trots dat – op het kleine bosveldje 'Bonnemaison' na – dit voorjaar de HELE wijngaard grondig is geschoffeld en ontdisteld. Dat is nog nooit vertoond.

En passant is ook nog eens voor de tweede keer de ondersnoei gedaan, en in de laatste week van juni zijn alle draden omhoog gebracht, aangespannen en 'geclipt' zodat er een strak korset is waaraan de uitlopers zich kunnen vastgrijpen.

De nattigheid in de 'bipolaire' mei- en junimaanden heeft ook een voordeel: de schoffelmachine kon dit jaar pas laat zijn werk doen, waardoor het onkruid zich gemakkelijker met onze schoffels, pikhouwelen en handen de genadeklap liet geven.

De zeer wisselvallige weersomstandigheden - warm, regen, koude, stortregen, warm, onweer - maken wel dat de wijngaard extreem gevoelig is voor meeldauw (de valse en de echte) en dat er hier en daar, ondanks tijdige spuitbeurten, sporen van deze schimmels zijn gesignaleerd.

Gelukkig is er vooralsnog geen nachtvorst of hagel geweest.

Vooral de Merlot lijkt niet gelijkmatig te zijn bevrucht (foto links); de Cot daarentegen ging precies volgens het boekje tijdens twee mooie warme en droge weken (foto rechts).

Op de wisselende omstandigheden hebben wij geen invloed. We mopperen een beetje mee met de boeren uit de streek, maar we zijn vooral enorm dankbaar dat wij van die geweldige werkteams hebben die ons gedurende vijf werkweken hebben geholpen!

Het Bellevue-team groet Monique, Yolant, Inez; Renée, Steven, Marthe, Lisa, Jan, Josse en Ingmar; Gerda, Liesbeth, Franklin, Elle, Addie en Andrea; Marina, Jorie, Marian, Wenny en Ans; en Sonja, Gré, Riet en Elly. Allen hartstikke bedankt voor jullie PK's, gezelligheid en input voor verbeteringen in en rond de wijngaard!

17 april 2018

Bellevue lanceert officieel biologische wijn

Vier jaar nadat Domaine de Bellevue 'converteerde' van traditionele wijnbouw naar biologische teelt, is deze lente dan eindelijk het langverwachte moment aangebroken: onze nieuwe Bellevue Chardonnay is voor het eerst officieel gecertificeerd met het keurmerk 'agriculture biologique'.

In een hoekje van het etiket op de nieuwe fles prijkt nu klein maar fijn het 'AB'-logo, ten teken dat we ons nu ook echt gecertificeerd met het beroemde keurmerk op de markt mogen vertonen.

Het is de bekroning van veel extra werk de afgelopen jaren, waarbij we samen met onze adviseurs en helpers meer respect hebben getoond voor de bodem en de natuurlijke omgeving.

Het handwerk op de wijngaard nam toe: meer schoffelen met pikhouweel en hak, meer met de hand plukken, en planten en wijn alleen nog verzorgen met middelen die in biologische teelt zijn toegestaan.

Daar staat tegenover een oogst van steeds mooiere wijnen.

Net als voorgaande jaren is ook de jaargang 2017 van onze razend populaire witte wijn fris en bloemig. Dit jaar is hij nog extra gerijpt, met veel alcohol en de bekende ruggengraat van fijne frisse zuren.

En net als voorgaande jaren kan de Bellevue 2017 worden omschreven als een 'a-typische' Chardonnay, al zijn de verschillen dit jaar iets kleiner.

De gecertificeerd biologische Chardonnay 2017, met zorg gevinificeerd van fraaie, handgeplukte druiven, gaat bij ons 'aan de poort' nog steeds maar zes euro per fles kosten (€36 per doos van zes flessen). Wanneer je hem bij slijterij of restaurant ziet staan, zul je uiteraard flink wat meer moeten betalen!

Santé, en laat de lente nu maar volop doorbreken!

01 maart 2018

Winterwerk in snijdende vrieskou

Fietsen in korte broek, snijdende poollucht, een hele dag regen, lunchen op het terras met een vrolijk wapperende was aan de lijn -- het weer ging de afgelopen twee weken alle kanten op.

Maar zoals elk jaar bracht niets de twee teams die het winterwerk voltooien van hun stuk.

"Bellevue, c'est une usine [fabriek]," zegt Pascal bewonderend, als hij de strak georganiseerde ploegen door de velden ziet trekken.

Onverstoorbaar trekken drie mannen de gesnoeide takken uit de planten. Drie andere mannen repareren vervolgens kapotte ijzerdraden en vervangen omvergereden en gebroken palen.

Veertien vrouwen en een man binden tenslotte de loot die de druiven gaat dragen aan de ijzerdraad vast.

In Nederland kan dankzij 'the beast from the east' worden geschaatst, en dezelfde wind blaast ook over de wijngaard. Het gevolg: gevoelstemperaturen van 15 graden Celsius onder nul en halfbevroren vingers die de attachedraadjes amper om de half bevroren loot gedraaid krijgen.

In tien lange werkdagen is de klus desondanks perfect geklaard. De wijngaard is in strakke staat klaar voor het voorjaar.

Het Bellevue-team Marijke, Ief en René maakt een diepe buiging en neemt de hoed af voor twee stoere winterteams: Gerrit, Joris, Mark, Jan, Afke, Elly, Adrie, Diny, Nardy, Sonja, Barbara, Caroline, Mylène, Elly, Laurens en Franklin: bedankt!