17 april 2018

Bellevue lanceert officieel biologische wijn

Vier jaar nadat Domaine de Bellevue 'converteerde' van traditionele wijnbouw naar biologische teelt, is deze lente dan eindelijk het langverwachte moment aangebroken: onze nieuwe Bellevue Chardonnay is voor het eerst officieel gecertificeerd met het keurmerk 'agriculture biologique'.

In een hoekje van het etiket op de nieuwe fles prijkt nu klein maar fijn het 'AB'-logo, ten teken dat we ons nu ook echt gecertificeerd met het beroemde keurmerk op de markt mogen vertonen.

Het is de bekroning van veel extra werk de afgelopen jaren, waarbij we samen met onze adviseurs en helpers meer respect hebben getoond voor de bodem en de natuurlijke omgeving.

Het handwerk op de wijngaard nam toe: meer schoffelen met pikhouweel en hak, meer met de hand plukken, en planten en wijn alleen nog verzorgen met middelen die in biologische teelt zijn toegestaan.

Daar staat tegenover een oogst van steeds mooiere wijnen.

Net als voorgaande jaren is ook de jaargang 2017 van onze razend populaire witte wijn fris en bloemig. Dit jaar is hij nog extra gerijpt, met veel alcohol en de bekende ruggengraat van fijne frisse zuren.

En net als voorgaande jaren kan de Bellevue 2017 worden omschreven als een 'a-typische' Chardonnay, al zijn de verschillen dit jaar iets kleiner.

De gecertificeerd biologische Chardonnay 2017, met zorg gevinificeerd van fraaie, handgeplukte druiven, gaat bij ons 'aan de poort' nog steeds maar zes euro per fles kosten (€36 per doos van zes flessen). Wanneer je hem bij slijterij of restaurant ziet staan, zul je uiteraard flink wat meer moeten betalen!

Santé, en laat de lente nu maar volop doorbreken!

01 maart 2018

Winterwerk in snijdende vrieskou

Fietsen in korte broek, snijdende poollucht, een hele dag regen, lunchen op het terras met een vrolijk wapperende was aan de lijn -- het weer ging de afgelopen twee weken alle kanten op.

Maar zoals elk jaar bracht niets de twee teams die het winterwerk voltooien van hun stuk.

"Bellevue, c'est une usine [fabriek]," zegt Pascal bewonderend, als hij de strak georganiseerde ploegen door de velden ziet trekken.

Onverstoorbaar trekken drie mannen de gesnoeide takken uit de planten. Drie andere mannen repareren vervolgens kapotte ijzerdraden en vervangen omvergereden en gebroken palen.

Veertien vrouwen en een man binden tenslotte de loot die de druiven gaat dragen aan de ijzerdraad vast.

In Nederland kan dankzij 'the beast from the east' worden geschaatst, en dezelfde wind blaast ook over de wijngaard. Het gevolg: gevoelstemperaturen van 15 graden Celsius onder nul en halfbevroren vingers die de attachedraadjes amper om de half bevroren loot gedraaid krijgen.

In tien lange werkdagen is de klus desondanks perfect geklaard. De wijngaard is in strakke staat klaar voor het voorjaar.

Het Bellevue-team Marijke, Ief en René maakt een diepe buiging en neemt de hoed af voor twee stoere winterteams: Gerrit, Joris, Mark, Jan, Afke, Elly, Adrie, Diny, Nardy, Sonja, Barbara, Caroline, Mylène, Elly, Laurens en Franklin: bedankt!

28 februari 2018

Een vochtige winter

Het is tot nog toe een relatief vochtige winter en dat is, na twee opeenvolgende droge winters, goed voor de natuur en voor onze wijnplanten.

Aan die statistieken hielden we ons maar vast, toen we afgelopen maanden af en toe fikse regenbuien moesten trotseren.

Volgens Meteo France kreeg onze streek in januari ruim 50 procent meer neerslag dan gemiddeld. (In de Alpen viel tot vijf keer zo veel als gemiddeld!)

"We lopen het tekort aan neerslag dat sinds 2015 werd opgebouwd, weer wat in," zegt buurman David, die met zijn professionele meteostation neerslag en wind 24/7 bij houdt. Hij is een ecoloog gespecialiseerd in wilde bijen, en hij ziet aan de vegetatie op Bellevue hoe de verdroging de laatste jaren toenam.

Dus nu maar hopen dat de vochtigheid ook komend voorjaar doorzet.

01 februari 2018

Bellevue Cuvée Maarten wijn van de maand

Een paar maanden geleden meldden we al dat wijnhandel The Wine Spot de Bellevue Cuvée Maarten 2015 in de collectie had genomen.

De eigenzinnige wijnhandel in de Amsterdamse wijk De Baarsjes staat bekend om de kwaliteit van zijn wijnkeuzes: veel klanten hebben geleerd dat ze bijna blind op de goede neus van wijnkopers Filipe en Paulo kunnen vertrouwen.

Tot onze trots krijgt Bellevue Rouge Cuvée Maarten 2015 komende maand van The Wine Spot een extra eervolle vermelding: voor februari werd onze vertrouwde paarse fles uitgeroepen tot de rode Wijn van de Maand.

06 januari 2018

Proberen en proeven: assemblage Cuvée Maarten 2017

Met overgave bogen we ons vandaag over de definitieve samenstelling van Cuvée Maarten 2017, onze handgeplukte, topselectie rode wijn.

Met maatbekers maken we verschillende monsters van Merlot, Cot en Cabernet Franc. Dit jaar beschikken we voor het eerst ook nog over Merlot die na de oogst in een als nieuw opgeknapt eikenhout vat heeft gelegen.

We noteren onder meer: kers, braam, diep rood fruit, leer, cassis, nog een belletje (verdorie, lastig proeven!), grafiet, poep en framboos.

Tevreden met onze uiteindelijke keus wachten we de botteling later dit voorjaar af. Op fles zal de fles nog verder rijpen. In 2019 brengen we hem op de markt.

31 december 2017

Vinotheek voor Bellevue

Op de laatste dagen van 2017 gaat een lang gekoesterde wens in vervulling: Ief zet een schitterende, grotendeels in Amsterdam vervaardigde wijnkast in elkaar.

In de nieuwe 'vinotheek' liggen alle jaargangen van de Bellevuewijnen in een geordend archief bij elkaar.

We hebben nog enkele exemplaren van de allereerste Merlot 2006, een tweetal flessen van de eerste assemblagewijn in 2008, de eerste flessen Chardonnay in 2009 en zes stuks van de eerste met de hand geplukte Merlot 2012.

Natuurlijk ontbreekt de Bellevue Cuvée Maarten vanaf 2014 niet, en vanaf 2015 bewaren we ook de afzonderlijke 'bouwstenen' van de handgeplukte rode wijn in de vorm van aparte flessen Merlot, Cabernet Franc en Cot.

Keurig op orde ondergaan ze de tand des tijds.

Dankzij de vinotheek kunnen we vanaf jaargang 2009 onze wijnen af en toe proeven om te volgen hoe ze ouderen en zich ontwikkelen. Bij de zeldzame oudjes koesteren we de herinneringen zonder te proeven.

02 december 2017

24 november 2017

18 november 2017

Fier in het schap van The Wine Spot

Bellevue Rouge Cuvée Maarten 2015 staat deze winter fier in het schap bij The Wine Spot, wijnhandel in de Amsterdamse Baarsjes.

Wijnslijters Paolo en Filipe vinden de Cuvée Maarten een mooi glas wijn. 'Veel sap, veel fruit. Dit gaan we grif verkopen,' voorspellen ze.

Op hun persoonlijke prijskaartje noemen Paolo en Filipe deze Cuvée Maarten een 'pure, typische, fruitige én krachtige wijn'.

En zoals bij al hun wijnen geven ze ook bij Cuvée Maarten 2015 nog wat goede tips: 'Combineer bijvoorbeeld met cassoulet, stamppot met worst of goede Franse charcuterie.'

17 november 2017

Op Bellevue heeft de tijd stilgestaan

Op Domaine de Bellevue lijkt de tijd vaak stil te staan -- en dat bewijzen ook de luchtfoto's. Buurman David stuurde ons de link naar een website waar je zelf het Bellevue van vandaag en zijn omgeving met dat van 1954 kunt vergelijken.

Vooral met de landbouwgrond lijkt in zestig jaar weinig veranderd. In 1954 lagen de velden er even keurig geploegd bij. Percelen waar nu luzerne staat waren toen wijngaard en omgekeerd, zoals het veld 'boven' het huis. Dat waren toen drie kleine percelen (zie ook de kadastrale kaart), nu is het één groot veld Merlot. Rechts ervan is een stukje wijngaard uit 1954 nu overwoekerd door bosachtig struweel. Als we er soms doorheen lopen, op zoek naar dassensporen, treffen we links en rechts verwilderde druivenplanten aan.

Opvallend verschil is de moestuin aan het begin van de oprijlaan, in de knik van de openbare weg. Vandaag de dag doen alleen een eenzame betonnen bak, een walnotenboom en wat laurierstruiken, pruimenbomen en kersen nog aan vroeger denken. In 1954 moet het een geweldige moestuin zijn geweest, met tal van groenten, wellicht bloemen en een waterput. Ook de Bellevue-bewoners dronken water uit die put, nadat het 400 meter verder naar het huis was gepompt.

Het huis is grondiger veranderd. In 1954 was er nog één mas, een langwerpige schoenendoos met vier of vijf woningen, een werkplaats, een garage en een hooischuur. Die laatste twee brandden eind jaren zeventig af. De vorige eigenaar, Olivier, had onvoldoende kapitaal om alles in oude glorie te herstellen. Hij sloopte het afgebrande tussenstuk en verkocht het linker deel aan zijn zwager; nu wonen daar David en zijn gezin. Wij gebruiken het deel aan de rechterkant.