30 maart 2014

Lente!

Een nieuwe lente, een begin. Bomen botten uit, overal bloemen.

Paarsblauwe bloemen in de rozemarijn, geel speenkruid, witte boerenkers, gele forsythia, paarse klaprozen, de witte pruimen- en zachtrose amandelbloesem zijn de witte kersenbloesem voor gegaan. De luzerne ontwaakt uit zijn winterslaap en komt weer langzaam boven het gras uit.

Maar bovenal steken vanaf eind maart voorzichtig de frisgroene blaadjes aan de zorgvuldig geattacheerde wijnranken de kop op. De Chardonnay het eerst, de Cabernet franc het laatst.

De wijngaard loopt dit jaar wat voor, zeker vergeleken met 2013. Toen hadden we het hele jaar een achterstand door het extreem koude voorjaar. In 2014 noteren we een zeer zachte winter met vooral heel veel regen. Meeldauw heeft daarom redelijk kunnen overleven en ligt op de loer om bij deze eerste de beste coup de chaleur uit te breken. Maar de Bellevue-bio-brigade is paraat!

06 maart 2014

Tien jaar Bellevue: nu meer dan de helft Bio!

Het tienjarig bestaan van Bellevue wordt gevierd met een majeure uitbreiding van het biologisch areaal. Teelden we de afgelopen vijf jaar nog ongeveer tien procent van onze druiven biologisch, vanaf dit jaar groeit dat aandeel in één klap naar meer dan vijftig procent.

Vorig jaar leidde driekwart hectare biologische Merlot tot onze eerste handgeplukte oogst, gebotteld in een speciale ‘fles met het paarse etiket’. Maar we willen méér biologisch werken, en we willen méér vrijheid hebben om andere druivenrassen in een mooie volle biologische wijn te gebruiken. Dus breiden we het biologische areaal uit en zorgen we ervoor dat ook een deel van de twee andere ‘rode rassen’ het biologische pad kunnen volgen. Op termijn zullen we naast biologische Merlot ook kunnen kiezen voor biologische Cabernet franc en biologische Cot (Malbec).

Naast het kleine perceel van driekwart hectare bekeren we nu ook een groot perceel (van vier hectare, ofwel de helft van de wijngaard, zie de foto) tot de biologische teelt. Samen met deskundigen zullen we meer respect voor de bodem tonen, waardoor hopelijk ook de kwaliteit van onze wijn verder zal verbeteren.

Door deze beslissing zal het handwerk op de wijngaard vrijwel zeker verder toenemen. Dat betekent nog meer schoffelen met pikhouweel en hak, nog secuurder kijken naar de weersomstandigheden alvorens de kwetsbare vruchtjes te besproeien met zwavel en kopersulfaat (de in de biologische teelt toegestane middelen tegen valse en echte meeldauw).

Het eerste grote karwei zit er nu op. Van zo’n beetje elke wijnrank knipten we twee tot drie ogen af voordat we de loot aan de ijzerdraad vastbonden. Alles volgens het biologische adagium van de druivenplant: hoe minder uitlopers, hoe minder trossen, hoe geconcentreerder het sap, hoe beter de wijn.


03 maart 2014

Krokuswerk

Met zijn twintigen werken we in twaalf dagen, onder perfecte weersomstandigheden, het hele winterwerk onder de zoden. En dat ondanks een hardnekkig griepvirus dat rondwaart op Domaine de Bellevue. Het virus houdt bijna de helft van onze equipe een of meerdere dagen uit de roulatie.

Zoals elk jaar zijn we begonnen we met een team stoere mannen die de in januari gesnoeide takken met kracht uit de draden trekken (ramasse).

In hun kielzog volgt een klein groepje dat draden repareert en strak trekt, kapotte en rotte acaciapaaltjes vervangt, krom gereden spijkers recht slaat en verdwenen krammen vervangt.

Voor het volgende en laatste karwei dienen zich al jaren meest vrouwen aan: het vastmaken van de overgebleven loot waaruit straks de uitlopers ontspringen en waaraan de nieuwe druiventrossen zullen hangen (attache).

Namens het Bellevue-kwartet duizendmaal dank aan Gerrit, Joris, Afke, Elly, Mark, Marlies, Lucy, Jan, Dorien, Rita, Nardy, Diny en Sonja!!


06 januari 2014

Bellevue snoeit meer met de hand

Tot nog toe is het met de winter in Zuid-Frankrijk hetzelfde liedje als in Nederland: het weer is zeer zacht en er valt veel, heel veel regen.

De meeste machines om akkers te ploegen of mechanisch snoeiwerk uit te voeren blijven noodgedwongen binnen. Menselijke snoeiers, die de hectaren wijnareaal met de hand te lijf gaan, moeten onder zware omstandigheden werken.

"Op Bellevue valt het nog mee," vertelt Abdelslem, die al sinds 2006 het leeuwendeel van onze acht hectaren snoeit. "Bij jullie trekt de meeste regen netjes in de grond en zijn er maar weinig plassen. Beneden, in de vlakte van het dorp, is het een modderbad en kom je nauwelijks vooruit met al die klei aan je voeten."

Dit jaar is het Bellevue-team op volle kracht aanwezig en snoeien we zelf een flink areaal. We doen het biologische Merlotveld en daarnaast nog een fiks aantal andere Merlotpercelen.

Snoei is de duurste vorm van handwerk, en dus sparen we de meeste kosten uit door juist die snoei zelf te doen. Bovendien is het leuk om met de toekomst van de ranken bezig te zijn, want snoeien is twee jaar vooruit denken. Van een slordige twaalfduizend planten staat hun groei tot 2016 nu vast..

13 oktober 2013

Kleine oogst maar wel zeer rijp met veel suiker

Wat we vreesden, kwam uit. De prachtige nazomer en herfst maakten iets goed van de achterstand in de wijngaard, maar ze konden niet verhelpen dat we in 2013 slechts een luttele 280 hectoliter wijn binnenhaalden, dertig tot veertig procent minder dan normaal. Ons fraaie nieuwe vat van 4000 liter zal slechts voor een kwart zijn gevuld met biomerlot.
Op zaterdag 12 oktober was op 7,25 hectare de luid gonzende oogstmachine van onze regisseur Pascal Millot in de weer. Op 0,75 hectare klonken de vrolijke stemmen van twaalf plukkers uit Nederland.


De machine was het eerst klaar, namelijk dezelfde dag. De planten op het biomerlotveld voelden tot ver in de zondagmiddag de vaardige vingers van de plukkers. Die vingers hadden heel wat te doen, want het was – net als vorig jaar – weer een race geweest tussen het rijpen van de druiven en de opkomende schimmel. Omdat de rijping achter liep en ook niet alle druiven even rijp waren door het slechte voorjaar, wilden we de druiven zo lang mogelijk laten hangen.
Het mooie weer in de laatste weken voor de oogst gaf daarvoor ook alle aanleiding. Maar in het weekeinde voor de oogst ging het onweren en dat is voor schimmels het teken om een eindspurt in te zetten. We besloten om snel af te reizen naar Bellevue. Dat leek aanvankelijk op tijd te zijn, maar druiventrossen die er donderdag nog goed uitzagen, zaten bij onze aankomst op zaterdag al flink onder de schimmel.
Dus net als vorig jaar was het ‘triage dans la vigne’ geblazen. Tijdens het plukken inspecteerden we de trossen, knipten er rotte stukken uit en zorgden we dat zo min mogelijk onrijpe druifjes in de kratjes terecht kwamen.
Duizend flessen Biomerlot
Na twee dagen leverden we met ons twaalven iets meer dan 1000 kilogram af bij de cave. Een wat teleurstellende hoeveelheid, maar toch goed voor 1000 flessen. Over de kwaliteit kan nog niet veel gezegd worden.
Om de Biomerlot Bellevue 2013 goed te laten smaken, besloot wijnmaker Philippe een truc uit de Bourgognestreek toe te gaan passen. Hij laat de druiven in drie kleine vaten voorgisten in een koele ruimte van tien graden Celsius, gedurende een dag of tien. “Dan komen de fruitige smaken uit de schillen in het sap terecht en belandt minder van de scherpe – en door het koude jaar wellicht groene – tannine in het sap."
Daarna gaat de most samen met extra gist weer in een groter vat (ons eigen vat) bij kamertemperatuur. Onder goed gecontroleerde omstandigheden kan zo worden bepaald hoe de verdere vergisting en het contact met de schillen en pitten moet verlopen. Wordt vervolgd.

10 oktober 2013

Ook een bosrand vraagt om onderhoud

Zo tussen de bedrijven door werken we aan het onderhoud van de randen van twaalf hectare bos dat onderdeel is van het domaine. Eind oktober leverden we een flinke lap op.

Allemaal leuk en aardig die bossen, maar op de meeste plaatsen is al meer dan veertig jaar niks gebeurd. Die ondoordringbare wildernis is een feest voor everzwijnen, damherten, dassen en vossen. Aan de randen rukt het bos echter steeds meer op naar de akkers waar de luzerne groeit voor de koeien en schapen van Thierry Bonhomme. Horizontaal groeiende eiken, omgevallen essen en dooie iepen, het is er een ratjetoe.

Dat opschonen levert vier keer winst op.

Allereerst hebben we puik hardhout voor de open haard. Verder is er minder schaduw die de groei van de luzerne belemmert. Luchtfoto’s van het ministerie van Landbouw tonen een groter areaal waardoor we minder worden gekort op landbouwsubsidie.

En vooral: het ziet er fris en mooi uit met meer licht en ruimte voor een grotere biodiversiteit.

30 september 2013

Eerste biowijn oogst lof op druk bezochte proeverij

Op zondag 29 september brachten wij voor de tiende keer sinds 2004 in woord en beeld verslag uit van weer een jaar boeren op Bellevue.

Als vanouds bezocht rond de honderd abonnees de proeverij, die net als vorig jaar in buurtcentrum Cordaan op het Witte de Withplein in Amsterdam werd gehouden. Wijnabonnees kwamen hun wijnpakket ophalen, vele getrouwen zagen we daar voor de tiende keer.

De aanwezigen kregen diverse primeurs voorgeschoteld. We presenteerden maar liefst drie nieuwe wijnen. De frisse Chardonnay 2012 en de Rouge Bellevue 2012 (een assemblage van Cot, Cabernet Franc en Merlot) zijn de opvolgers van de jaargang 2011. Deze wijnen zijn gemaakt op Cave La Malepère, onze coöperatie in Arzens.

Dit jaar kwam daar voor het eerst een honderd procent biologische wijn van Bellevue-bodem bij. We hebben er slechts tweehonderd dozen van, maar we hebben ruimschoots geproefd. Uit een fles met pimpelpaars etiket kwam een stevige, naar kersen en bramen geurende wijn met veel structuur tevoorschijn. Veel complimenten vielen ons ten deel. ‘Chapeau, geweldig lekker, kan ik twee doosjes extra krijgen?’.

Marijke vertelde hoe na het ‘année difficile’ 2012 het jaar 2013, zo mogelijk nóg grilliger, de boeken in zal gaan als ‘l'année bizarre’. Vooral het koude, natte voorjaar maakte dat de normale bloei van de planten van tien dagen werd verlengd tot bijna een maand. De onregelmatige vruchtzetting leidde tot 'millerandage'(zowel zeer rijpe als nog onrijpe druiven in één tros) en 'coulure' (trossen met gaten door meeldraden en vruchtjes die zijn afgevallen). De wijngaard lag het hele jaar op een slordige drie weken achterstand.

Een powerpointpresentatie toonde onze Hollandse equipes in actie, en ondanks dat soms in de sneeuw werd gewerkt spatten hun plezier en werklust van het scherm. Primeur was het filmpje Pluk!, over de eerste handmatige oogst van onze biomerlot.

10 september 2013

Bellevue koopt wijnvat van 4000 liter

Dit is toch wel het echte wijnboer-gevoel. De boeren van Bellevue hebben een wijnvat van 4000 liter gekocht. In dat eigen vat gaan we de aanstaande oogst van onze biomerlot laten gisten.

Al bijna tien jaar werken we vol overgave op onze wijngaard. Veel van het handwerk doen we (voor een deel) zelf, zoals de snoei, het bijhouden van draden en palen en het opbinden van de nieuwe loten. Ook Wijnhandel Bellevue, met louter Nederlandse clientèle, floreert.

Tussen de planten op het land en de fles op tafel zit echter een voor ons nog vrijwel onontgonnen gebied: het omzetten van de geoogste druiven in een lekkere wijn met behulp van gisten en enzymen.

Tafellaken en servet

Bij wijze van experiment maakte Philippe Gauthier van proefboerderij Domaine de Cazes vorig jaar voor het eerst wijn van ons biomerlotveld. “Dit jaar willen we het ook wel doen, maar we kunnen geen vat voor jullie vrijmaken”, sprak Philippe’s baas Gilbert Cazal. Bij moederbedrijf Cave La Malepère is er überhaupt geen kleiner vat dan 20 duizend liter voorhanden. Typisch geval van tafellaken en servet dus.

De oplossing: we investeren in ons eigen roestvrijstalen vat. 4000 liter (40 hectoliter) volstaat. Opgewonden stemming hier: we gaan ons ook meer met de vinificatie bemoeien. Als het goed is, komt het in Italië gemaakt INOX-vat net voor de oogst op Domaine de Bellevue aan.

25 augustus 2013

Kaasjeskruid en Handjesgras

Vandaag viel het bulletin Desherbage d’été in de brievenbus. De Chambre d’Agriculture heeft een mooi zomerklusje bedacht: het ‘onkruid’ in de wijngaard aanpakken.

Ze hebben een top-5 opgesteld van planten die concurreren met de wijnstokken. Dat onkruid moet er dus uit in deze droge periode, waarin al het voedsel en water naar de druiven moet gaan.

Uiteraard laten we onschuldige bodembedekkende onkruiden rustig staan tussen de planten. We willen de biodiversiteit immers zo veel mogelijk stimuleren.

De top-5 van schadelijke onkruiden is ons bekend en we pakken ‘the bad guys’ al jaren aan met schoffel en hak. Zoals chiendent, wat in het Nederlands ‘handjesgras’ blijkt te heten. Het handjesgras woekert net als de brandnetel via vertakkingen door de wijngaard. Handjesgras grondig verwijderen is een taai en diepgravend werkje. Ook de akkerdistel trekken we, vooral op het biomerlotveld, met de hand uit de grond. Akkerwinde of pispotje, slingert zich in de druif en versterkt zo ook risico op schimmel. Ook de prêle of (vertakte) paardenstaart is een oude bekende, die we met de bosmaaier te lijf gaan.

Wat we niet wisten is dat ook (groot) kaasjeskruid een concurrent van de wijnplanten is. En dat terwijl we dol zijn op dit plantje, onder meer omdat er zoveel bijen op de mooie paarse bloemen af komen. Onze buurman David, ecoloog en insectenspecialist, heeft zelfs een zeldzame bijensoort bij ons gevonden, die alleen van het stuifmeel van kaasjeskruid leeft.

Helaas moet dit mooie plantje er dus aan geloven tussen onze druivenplanten. Erbuiten laten we het kaasjeskruid echter welig tieren.

20 augustus 2013

Bellevue bioluzerne op de prairie

Het decor zou prima in een spaghettiwestern passen. Dorre prairie, brandende zon, leegte. Enkele ruige types en vooral veel koeien. Muziek van Ennio Morricone erbij. “En dan mag jij zeggen of ik ‘the good’, ‘the bad’ of ‘the ugly’ ben”, lacht Thierry Bonhomme.

Dit jaar oogstte hij een record aantal balen luzerne op de velden van Bellevue. Vandaag gaan we eens kijken waar al die balen naar toe gaan.

We maken een excursie naar St.Rome, een godverlaten vlek op de kaart, aan het einde van een weg die van niets naar nergens voert. Daar houdt Thierry er een multiculturele samenleving van koeien op na. Trots wijst hij op zijn twintig stuks Ferrandaise, een oud roodbont ras, waarvan er nog maar vijfhonderd bestaan in Frankrijk.

Oorspronkelijk is de Ferrandaise, die zowel om de melk als om het vlees werd gehouden, afkomstig uit het Centraal Massief. Op enkele plaatsen in Frankrijk fokken boeren met de koe. Een van hen is Thierry, die liefst twee stieren heeft. “Elk jaar verkoop ik wel een zelf gefokte koe aan een handelaar of liefhebber,” zegt hij, terwijl hij op ons verzoek een baal Bellevue-luzerne van een helling laat ontrollen. De koeien sprinten er op af.

Ook twee Saleres (helemaal bruin), drie wit gekleurde Gasconnes en vier stuks Aubrac lopen blijmoedig met lange hoorns door de prairie van Thierry. Hij heeft ook minder zeldzame soorten, waarvan hij er regelmatig eentje laat slachten. Het vlees gaat naar de beste restaurants uit de streek en vindt gretig aftrek op de zaterdagse biomarkt in Narbonne.

Bonhomme laat zijn koeien het hele jaar buiten staan. “In de zomer hebben ze voldoende schaduw in het bos en in de winter vinden ze er ook voldoende beschutting.” Dat zijn opmerkelijke veehouderij gezond is, bewijst de rekening van de veearts. “Die verdient al jaren helemaal niks aan mij. Uit nieuwsgierigheid komt hij wel altijd kijken.’’

Voor zijn koeien heeft hij jaarlijks duizend balen nodig. Hij maait veel meer luzerne op veel meer locaties dan bij ons, waardoor Thierry ook een luzernehandelaar is. Maar de balen van Bellevue houdt hij zelf. Zijn koeien smullen er van. “Vooral de eerste snee van dit jaar was goed.”