06 oktober 2008

5e proeverij in teken van ecologie en merlot Bellevue

Het regent zondag 5 oktober de hele dag pijpenstelen, maar desondanks weten 150 mensen de weg naar meubelwerkplaats Cambium te vinden. Voor de vijfde keer vindt daar de jaarlijkse wijnproeverij plaats van Domaine de Bellevue. De trouwe wijnabonnees krijgen bij binnenkomst een glas kir royale. Barbara en Annelies zingen twee stemmige liederen, terwijl Gerard de dames begeleidt op gitaar.

Vervolgens houdt bioloog Nico een verhaal over de ecologie van Bellevue. Twee zomers achtereen heeft Nico enkele dagen van zijn vakantie besteed om de ‘biotoop van Bellevue’ in kaart te brengen. De kern van zijn verhaal is dat de vegetatie in de wijngaard, op de graanakkers, langs de akkerranden en in de bossen duidt op een extensieve exploitatie. “De kruiden, planten, struiken en bomen laten zien dat er met respect voor de natuur wordt geboerd”, aldus Nico, die zijn betoog onderbouwt met plaatjes van planten en vogels, waarvan veel op de wijngaard zijn geschoten.


Namens het Bellevue-team presenteert Maarten in woord en beeld een verslag van alweer een jaar boeren. Mede dankzij het twintigtal mensen die in ‘equipes’ ons een weekje helpen, staat de wijngaard er steeds beter bij. Vrijwel alle achterstallig onderhoud is ingelopen, maar op de meteorologie hebben de enthousiaste Hollandse freelance wijnboeren geen invloed. Ook dit jaar speelt het weer de wijnoogst parten. Het is met name in augustus en september extreem droog geweest, waardoor met name de merlotplanten in een soort hittestress zijn geschoten.

Speciale attentie is er tijdens de proeverij voor de tweede editie van de ‘eigen’ merlot Bellevue, jaargang 2007. Dit jaar wisten de wijnmakers van Cave La Malepere in ons dorp Arzens een kleiner vat (30 duizend in plaats van 60 duizend liter) voor ons vrij te maken, waardoor we slechts 6000 kilogram merlotdruiven hoefden te lenen van de naburige percelen van Jean Louis Veyres.

Tijdens de proeverij, waarop ook de nieuwe superstrakke rosé te proeven is, horen we enthousiaste geluiden over de nieuwe merlot. De meeste mensen vinden de wijn toegankelijker dan de eerste editie van 2006. Verschillende bezoekers gaan huiswaarts met een extra doosje rode wijn.


22 juni 2008

Proeverij een succes; Eerste slijter voor Bellevue-wijn

Merlot Bellevue 2007

Op zaterdagnamiddag 31 mei liepen circa 45 mensen binnen voor een extra proeverij in Amsterdam. In de huiskamer van Maarten en Marijke proefden zij de dit voorjaar op fles gezette merlot 2007. Zoals eerder gemeld hebben wij de cave voor de tweede maal bereid gevonden om onze merlot-druiven (3,5 ha) apart te vinifiëren tot een 'Merlot Bellevue'. Anders dan vorig jaar hebben ze daarvoor geen vat van 60 duizend kilo maar een 'kleintje' van 30 duizend kilo vrijgemaakt.
Toch kregen wij deze 'cuve petit A9' niet geheel gevuld. Vanwege een geringere oogst hadden we andermaal enkele duizenden kilos van buurman Jean-Louis Veyres nodig om het vat te vullen. Dit jaar spreken we dus niet van een vijftig procent Merlot Bellevue maar is tachtig procent in de fles afkomstig van onze wijngaard.
"Een lekker sappige wijn," oordeelde de ene bezoeker op de proeverij. "Minder complex en nog wel erg jong," zei een ander. "Een stuk toegankelijker dan de vorige editie," zei weer iemand anders.
Het laatste vinden wij ook. Moesten we vorig jaar de wijn voorzien van een heuse handleiding (openzetten, in een karaf uitschenken, niet te koud drinken), bij deze jaargang lijkt dat onnodig. De wijn is vlot drinkbaar en heeft minder houttonen. Op feestjes en partijtjes kan onze Merlot Bellevue 2007 goed uit de voeten, zo hebben intussen diverse mensen ondervonden.
Bijzonder trots zijn we bovendien dat slijterij en wijnhandel Topido op de Amsterdamse Bellamystraat als eerste de Merlot Bellevue 2007 gaat verkopen. "Een jonge, wat a-typische merlot, maar goed drinkbaar. Een mooi project, ik ga werken met de wijn", zegt Martin Kats, eigenaar van Topido (foto).

Rosé, wit en merlot Bellevue 2006

Ook de nieuwe rosé is lof ten deel gevallen. De vers aangevoerde vijftig dozen zijn nu al uitverkocht. Bij voldoende vraag laten we nog deze zomer een nieuwe zending komen.
De doosjes vliegen kortom de deur uit. Zowel de merlot als de rosé treffen de Bellevue-abonnees aan in het najaarspakket. Wil je echter een doos van zes flessen (25 euro) in je bezit krijgen, schroom dan niet te mailen. Ook de witte wijn is voor die prijs na te bestellen.
Ten slotte, aan de liefhebbers van de complexe merlot Bellevue 2006 melden we dat er nog zo'n veertig dozen te koop zijn.

A la votre!

06 mei 2008

Rosé 2007 gearriveerd

Enkele uren voordat op 10 april 2008 de merlot bellevue 2007 op fles werd gezet, gingen de wijnopslagtanks open om de rosé van Cave La Malepère in Arzens te bottelen. De mobiele bottelarij (in een vrachtwagen!) spuugde duizenden flessen rosé `le foucauld' kant en klaar in doosjes op een lopende band. En wat een resultaat!
Wijnabonnees van het eerste uur treffen nu al vier jaar twee flessen van deze rosé aan. Vaak valt de rosé in de prijzen of wordt de typische zomerwijn genomineerd in wijngidsen. Eind april won hij zelfs een gouden medaille op het Concours Generale Agricole in Parijs. Dit jaar is de rosé niet, zoals voorgaande jaren, gemaakt van de druivenrassen cabernet sauvigon en cinsault. De wijnmakers hebben ditmaal gekozen voor cabernet franc en cinsault. Het resultaat is een fraaie, licht zalmroze wijn, strak en droog, met een lekkere frisse geur van framboos en bes, ook 'tonic'. De wijn heeft een lange afdronk.
Voor wie niet wachten wil op de wijnpakketten van dit najaar is er vanaf eind mei 2008 al de gelegenheid deze rosé te kopen (25 euro per doos van 6 flessen). Met het oog op de zomer geen slechte keus, vinden wij.

06 maart 2008

Winterwerk Bellevue Voltooid

Dankzij de inzet van een twintigtal vrienden en bekenden kon nog in februari de veelal handmatige winterwerkzaamheden op Bellevue worden afgerond. Nog nooit waren we zo vroeg klaar met het snoeien, takken trekken en het vastbinden van de overgebleven loot op de ijzerdraad. In de streek viel zelfs enige jaloezie te bespeuren: Les Hollandais sont déjà fini!

Snoeien van de wijngaard doen we deels zelf. Ongeveer tweederde wordt door de professional Abdelslam gedaan. We concentreerden ons dit jaar vooral op de velden merlot, toevallig ook de druivensoort waar we vorig jaar onze eerste eigen wijn van presenteerden. We snoeiden in de kerstperiode bijna 2 hectare. Abdel nam de cabernet franc, cot en chardonnay (in totaal zo'n v,5 hectare) voor zijn rekening.

Met vrienden en bekenden trokken we de gesnoeide takken uit de draden, de zogeheten ramasse. Een heftig werk, want niet zelden hebben de uitlopers van de wijnranken zich met grijpers vastgeklonken aan de ijzerdraden.

Door de vele hulp hadden we dit jaar meer tijd om de palissade te controleren. Palen aanstampen, rotte palen vervangen door spiksplinternieuw dunningshout uit acaciabosjes en de draden reviseren. Maar liefst 110 palen hebben we vervangen. De palissade is belangrijk in een wijngaard. Het stelsel van palen en draden moet de jonge scheuten straks genoeg steun geven zodat ze zelfs in hevige wind rechtop kunnen blijven staan en voldoende energie kunnen blijven besteden aan het maken van bladeren en vooral druiven.

Het meest spectaculair dit jaar was toch wel weer de attache. Net zoals andere jaren bekommeren vooral vrouwen zich om het vastbinden van de overgebleven loot aan de ijzerdraad, de attache. Soms raasde een ploeg van wel zes dames als een tsunami van attacheuses door de gaard. Een halve hectare per dag vastbinden was geen uitzondering.

Het is mooi dat we zo snel klaar zijn met het winterwerk want de winter was weer uitzonderlijk zacht. En droog bovendien. De planten komen al uit hun winterslaap en de knopjes op de uitloper (baguette) werden de laatste week al rap dikker.

Als het de komende maand nog flink wat regent, kunnen de droge heuvels zich vullen met water en komt er ook een einde aan de dorst van onze met wintertarwe, erwten en (nieuw!) linzen ingezaaide graanvelden.

Eddy, Pien, Riet, Jenny, Rens, Moniek, Gertje, Erica, Jocelyn, Nardy, Diny, Sonja, Marjolein en Gerrit: hartstikke bedankt voor jullie tomeloze inzet!

Het Bellevue-team: Ief, René, Marijke, Maarten

18 januari 2008

Merlot Bellevue 2007 in de maak

Onze merlotdruiven die in 2007 zijn geoogst, heeft de cave apart gehouden voor een nieuwe editie van de Merlot Bellevue. Deze keer gaat het om een vat van 30.000 liter die voor ongeveer vijf-zesde deel met onze druiven is gevuld en voor de rest met die van "buurman" Veyre, voor wie Pascal werkt. Het geestrijke nat ligt na de gisting te rijpen in een groot vat en wordt als veelbelovend beschouwd. Een Franse handelaar en menger voor supermarktwijnen heeft er al belangstelling voor getoond. De cave heeft ons echter verzekerd dat de wijn "voor de Nederlanders" is, dus door ons (voor een deel) op fles gezet kan worden, zoals vorig jaar het geval was. We hebben de wijn al vanuit het vat geproefd en zij is zeker niet verkeerd. Wel anders, en vooral zachter, dan merlot Bellevue 2006. Veel valt er op dit moment verder nog niet over te zeggen, maar dat er ook in 2008 een "eigen Bellevuewijn" zal komen uit de oogst van 2007 is zeker. We zullen jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Winterwerk 2007/2008

Van voor Kerst tot ver na Oud&Nieuw is er op Bellevue hard gewerkt aan de oogst van 2008. Het was weer de tijd voor de wintersnoei. Vanaf dat de bladeren gevallen zijn - zo half november - tot begin maart kunnen de druivenplanten worden gesnoeid. Abdelsalem en wij hebben daarmee een begin gemaakt. Abdel met zijn elektrische snoeimes en geweldige ervaring ongeveer even snel als wij met ons vieren. Terwijl wij ons op de merlot voor het huis stortten, snoeide Abdel de cabernet franc. Het was weer even wennen hoe ook alweer de baguette en de twee nieuwe coursons te kiezen, maar al snel kregen we het ritme weer te pakken. Intussen ontfermden onze werkgasten Pien en Eddie zich over het ramasseren van de reeds gesnoeide rijtjes, zodat de takken langzaam maar zeker de paden vulden. Ook zijn de draden aangespannen en kapotte palen vervangen. Na een week of drie staan de velden cabernet franc en merlot voor het huis en de merlot achter het huis (de merlot bellevue) helemaal klaar om geattacheerd te worden. De komende weken dat er niemand van ons op de wijngaard is, zal Abdel verder gaan met het snoeien van het grote veld, zodat begin februari als de eerste werkploegen rond de krokusvakantie zich aandienen, er flink geramasseerd en geattacheerd kan worden.

20 september 2007

Ecologie

We proberen op Domaine de Bellevue zo milieuvriendelijk mogelijk te werken.

De akkers worden biologisch bebouwd, voor de wijngaard is dat vooralsnog niet mogelijk. We beperken milieu-onvriendelijke zaken wel tot een minimum. Kunstmest is taboe, en de gifspuit komt alleen uit de kast als het echt noodzakelijk is. Het wieden van onkruid en het verwijderen van ondergroei geschiedt vooral met de hand. We volgen de ontwikkeling van schadelijke insecten, vlindertjes en motjes via kastjes waarin papiertjes met lokstoffen zitten. Is in een bepaalde periode geen insektendruk, dan spuiten we niet. Deze zogeheten lutte raissonnee (geïntegreerde teelt) scheelt op de zeven tot tien spuitbeurten per jaar al gauw drie keer spuiten.

We willen wel meer gaan leren over biologische bestrijdingsmiddelen. Tot nog is er in onze streek niet veel ervaring mee. De meeste boeren spuiten domweg “op de kalender”, niks kastjes met papiertjes met lokstoffen.

Een van de gevreesde ziekten in de wijngaarden, vooral in het zuiden en zuidwesten van Frankrijk is Flavesence Dorée. Het is een virale infectie van de wijnplanten die wordt overgebracht door het goudkevertje. Dat het jaar van de infectie de druiven aan de plant kunnen worden afgeschreven, is nog daaraan toe, mmar het jaar erop kan een boer de plant rooien en als je dat niet doet, is binnen enkele jaren de hele gaard naar de filistijnen.

Voorlopig is een probleem dat het middel dat de biologische boeren gebruiken ook niet pluis lijkt (het wordt verdacht van kankerverwekkende eigenschappen voor de boer die het op de plant aanbrengt). En ook de biologische boeren gebruiken onbekommerd een van de meest gevreesde bestrijdingsmiddelen, namelijk Bordeauxse pap (kopersulfaat) tegen meeldauw.

Meer lezen over de ecologie van Bellevue? Download dan een eco-inventarisatie van de flora en fauna op ons domaine of een beschrijving van vogels in en rond het domaine.

Het huis en het bos

Het huis is een meer dan honderd jaar oude boerderij, die tien jaar geleden compleet is gerestaureerd. Eraan vast zit een enorme open hangar, waar vroeger tabak werd gedroogd.

Het huis ligt middenin de wijngaard. Daaraan vast liggen verspreid over verschillende landerijen en heuvels de akkers.

Daaromheen ligt nog eens twaalf hectare nogal ontoegankelijke bosjes en struikgewas. In principe is dit bos bedoeld voor de productie van hout. Voorlopig echter laten we de bomen er maar tot in de hemel groeien. Het bos is, samen met de akkerlanden, vooral een mooie buffer ten opzichte van de omgeving en het draagt bij aan het typische landschap.

KAARTJE

Hieronder staat een kaartje van ons domaine. Rood zijn onze wijngaarden; Geel is akkerland; Groen is bos. De blauwe gebiedjes zijn een soort wild land.

19 september 2007

De streek: Malepère

Domaine de Bellevue heeft voor ongeveer de helft de status van Vin de Pays d´Oc. De andere helft kent sinds 2006 de hoogste wijnstatus in Frankrijk, AOC. AOC staat voor Appelation d’Orgine Controlee. Bij ons dus AOC Malepère.

Het betekent onder meer dat de wijn gegarandeerd uit de Malepère komt en niet mag worden gemengd met andere delen van de grote vin de Pays d’Oc – die zo’n beetje heel Zuid-Frankrijk beslaat.

Precies 31 dorpen, waaronder Arzens, in de provincie de Aude vallen onder de AOC Malepere. Naast AOC Malepere en Vin de Pays d’Oc vind je in onze streek ook wijn onder de naam Vin de Pays de la cité de Carcasonne en Vin de Pays de L´Aude. Het Franse systeem van classificatie is overigens erg ingewikkeld en voor een leek nauwelijks te volgen. Reden waarom Frankrijk weldra komt met een samenwerkingsverband onder de naam ´Sud de France´.

De naam `Malepère´ heeft niets te maken met ‘slechte vaders’ maar is een verbastering van `malos pierres´, een woord uit de oude Franse-Spaanse taal van Oc, wat zoveel betekent als ‘slechte stenen’. Vermoedelijk omdat de uitgehakte stenen in de groeves in deze streek zachter bleken dan gedacht.

Malepère afficheert zich graag als een wijngebied dat zowel wordt beïnvloed door het warme mediterrane klimaat als het koelere Atlantische klimaat dat westwaarts heerst.

De belangrijkste druivensoorten voor rode wijn in onze streek zijn merlot en cabernet franc.

Deze ‘atlantische’ rassen zijn bekend uit de Bordeaux-streek, maar ook dichterbij in de Cahors, Bergerac, Fronsac.

Daarnaast wordt de bekende cabernet-sauvignon-druif en ook cot (of malbec) toegepast. Ook zie je hier veel mediterrane rassen als grenache en cinsaut. Deze laatste twee vormen ook de hoofdmoot voor rosé. Ook cabernet franc belandt deels in de rosé.

Witte wijn komt hoofdzakelijk als vin de pays voor. Chardonnay is de bekendste. De roots van dit druifje liggen in de Bourgogne, waar ze dikwijls in peperdure eikenhouten vaten worden opgelegd. Daarnaast is er een zeer smakelijk en aromatisch regionaal ras, chasan, een kruising tussen chardonnay en een lokale variëteit. Ook zien we in mindere mate witte wijn van de rassen sauvignon blanc en viognier.

De wijnen zijn 2 tot 3 jaar houdbaar. Afhankelijk van het wijnmaakprocédé is dat voor rode wijn soms wat langer. Vast staat in elk geval dat het geen wijn is die na jarenlang verblijf in een kelder sterk verbetert..

De druivenrassen van Bellevue

Onze wijngaard beslaat 7,5 hectare, aangeplant met meest rode druiven (merlot, cabernet franc en een beetje cot). Als witte druif hebben we chardonnay.

CHARDONNAY

Ongeveer driekwart hectare van de wijngaard is aangeplant met chardonnay, het ras waar we een uitstekende witte wijn van maken. Chardonnay wordt gekenmerkt door fruit als ananas, appel, citrusfruit, mango en, ook wel boter, room, noten.

MERLOT

Enkele kwalificaties van merlotdruiven, uit het boek “ontdek de wereld van de wijn” van de bekende wijnschrijver Hubrecht Duijker. Merlotdruiven bevatten iets meer suiker (afhankelijk uiteraard van de hoeveelheid zon), wat na de vergisting kan resulteren in een hoger alcoholgehalte. Ze bevatten iets minder tannine, de wat bittere stof die je proeft als je een druivenpit doorbijt of op een schil kauwt. Tannines zijn niettemin belangrijk want ze geven de wijn kracht en dikwijls ook potentie om zich ontwikkelen.

Merlotdruiven rijpen sneller en zijn daarom geschikt voor de wat grotere hoogte. In het najaar voor de oogst zijn ze daarmee ook minder kwetsbaar voor regen en hagel. Daar staat tegenover dat ze in het voorjaar eerder vrucht zetten en daarmee gevoeliger zijn voor nachtvorst. Het ras heet ook gevoelig voor plantenziekten als meeldauw.

De naam merlot zou volgens historici afkomstig kunnen zijn van merle (merel). Vanwege de vroegrijpheid van de druif vallen de vogels er het eerste voor.

Kenmerkende aroma´s: donker fruit als zwarte bessen, bramen, kersen en vijgen. Ook kwalificaties van laurier (drop) en een scala van diergeuren (leer, bont) vallen merlot ten deel.

CABERNET FRANC

Cabernet Franc wordt gezien als het suffe broertje van cabernet sauvignon, want het sap is iets lichter van kleur, heeft een lager tanninegehalte en minder noblesse. Maar vanwege zijn geur, fruitigheid en productiviteit wordt de druif toch veel aangeplant. Net als merlot rijpt cabernet franc relatief vroeg in het jaar en het vlijtige druifje is dus geschikt voor een koeler klimaat op wat grotere hoogte. In de Bordeaux is het een `steundruif´ in de melange van cabernet sauvignon en merlot. In de Loire-streek, nabij Tours, wordt 100% cabernet-francwijn gemaakt, bijvoorbeeld in Bourgeuil.

Kenmerkende aroma´s: zwarte bessen, rood fruit als aardbeien, frambozen, “niet zelden iets van potloodslijpsel en frequent plantaardige elementen als aardappelschil, groene paprika en florale tonen (viooltjes)”. En we zijn er nog niet. Duijker: “Sommige wijnen kunnen ook iets hebben van koffie, chocolade en enigszins aardse aspecten.”

COT (MALBEC)

De derde rode variëteit op Domaine de Bellevue is cot, de oorspronkelijke naam van malbec, die het zeer goed doet in Argentinië. In Bordeaux is het ook een ondersteunende druif, in Cahors is het de bepalende druif. Het leidt tot volle wijn met kruidige fruitigheid, veel kleur (zwart!) en rijpingspotentieel. De lijst van aroma´s komen sterk overeen met Cabernet franc.