18 september 2020

Schitterende handoogst wit, rosé en rood

Nog nooit plukten we zoveel druiven met de hand en nog nooit waren ze zo mooi.

We begonnen dit jaar met de voorspelling dat de Franse vertaling van 2020 (vingt-vingt, spreek uit vin-vin) vast een goed wijnjaar zou betekenen. En ondanks kleine tegenslagen onderweg ziet de oogst er uiteindelijk inderdaad geweldig uit.

Met een klein team van zes mensen plukten we begin deze maand in drie dagen superrijpe Chardonnay. De oogst diende zich weer vroeger aan dan voorspeld, maar dit keer lieten we ons niet verrassen en waren we op het juiste moment ter plaatse.

Kauwboy

Met het zelfde team, en twee mensen extra, plukten we vervolgens van de mooiste rijen uit de velden Merlot, Cot en (een beetje) Cabernet franc ook de druiven voor de rosé.

Behalve de ‘chemische’ analyse van de zuurgraad en het suikergehalte van de druiven, is zoals inmiddels gebruikelijk ook Emmanuel onze gids bij de selectie van te plukken druiven. Kauwend en proevend gaat hij door de rijen -- we noemen hem daarom tegenwoordig al de ‘kauwboy’. Ergens in de rij zegt onze kauwboy opeens heel stellig: ‘Stop! Tot hier moet je morgen plukken, verderop zijn de druiven nog niet goed.’

Afgelopen week voltooide een tweede team de handpluk en werd een fijne partij superrijpe druiven van weer andere velden Merlot, Cot en Cabernet franc binnengehaald voor Cuvée Maarten. Ook hier wees de kauwboy de weg. Dankzij hem en de chemische analyses zijn onze Merlot-druiven dit jaar rijper, zoeter en frisser, zowel die voor de rosé als die voor Cuvée Maarten.

12 duizend kilo

Wijnmaker Philippe moest zich op experimenteerbedrijf Domaine de Cazes af en toe wel in bochten wringen om de in totaal bijna 12 duizend kilo druiven in goede vaten te leiden.

Het managementteam van Bellevue dankt Marian, Liesbeth, Mylène, Sonja, Nardy en Don; Jorie, Franklin, Caroline en Gerda voor hun grijpgrage handen en hun tomeloze inzet voor deze oogst!