05 juni 2019

Hulde voor vier ondersnoeiteams

Net als afgelopen jaren kregen we deze zomer weer enorm veel steun van trouwe vrijwilligersteams, die ons bijstonden in het jaarlijkse gevecht met oprukkend onkruid en met een overmaat aan takken die uit de wijnstronken ontspruiten.

Uitlopers uit de hoofdloot (baguette) en reserveloten (coursans) zijn welkom, maar kansloze takken aan de voet van de stam en de onderstam ('Amerikanen’) moeten elk jaar worden weggehaald. Omgekeerd zijn we juist blij met een gezonde tak ('opleider') uit zieke, aangereden of ogenschijnlijk dode planten. Die koesteren we en geven we een touwtje of clipje als extra houvast.

Als de tot 'opleiders' uitverkoren takken groter worden, stoppen we ze in een 'korset' van ijzerdraden. Ook die draden moeten op hun beurt uiteindelijk met clipjes worden vastgezet.

Blootvoets

De eerste jaren kwamen de vier eigenaren een weekje tijdens Hemelvaart en Pinksteren over voor dit werk, waardoor zich in de zomer vervelend veel achterstallig werk ophoopte.

Maar de laatste tien jaar helpen verschillende teams van vrienden en bekenden ons tussen half mei en eind juni de klus te klaren. Daardoor kunnen we beter plannen en de ijzerdraden op het juiste moment omhoogbrengen. Later in de zomer resteert dan nog een lichtere surveillance.

Weer of onweer, moordende hitte of pleurisbuien, altijd stonden de voorjaarsteams de afgelopen periode weer klaar. Dit jaar zal hen vooral de ondersnoei op blote voeten tijdens een driedaagse van hevige regenbuien bijblijven.

Het aanbrengen van meer dan drieduizend touwtjes in de nieuwe aanplant Chardonnay, cruciaal voor de jonge planten, bleek een onderschat werkje, dat Ief en René tien volle dagen kostte -- uren die ze niet konden meewerken met de teams.

Gezellig

Zoals altijd waren het gelukkig niet alleen productieve maar ook erg gezellige weken. Samen met onze teams aten we lekker veel buiten, soms zelfs ín de wijngaard, genoten we van onze nieuwe rosé, van fietsen en van wandelen. We maakten meer dan honderd potten jam, repareerden wc’s en maaiden het gras.

Enfin, bref, millefois merci aan Gerda, Ria, Bob en Nina; Crisow, Marijke, Juno, Mylène, Niels en Wieke; Marian, Fred, Caroline, Saskia, Barbara, Ans, Marina, Eline, Wenny en Jorie; Riet, Elly, Sonja en Gré.