02 september 2018

Een zonovergoten, drukbezochte proeverij

Op een zonovergoten zondag bezochten ruim honderd abonnees en andere wijnvrienden de jaarlijkse pakketten-pret met proeverij in Amsterdam. Voor de vijftiende keer al organiseerde Domaine de Bellevue deze bijeenkomst, en voor de tweede keer waren we te gast bij Nelis-West in de Amsterdamse Baarsjes.

Op de proeverij kregen de wijnabonnees vandaag onze nieuwste wijnen voor hun neus. Ze hoorden en zagen over de lotgevallen van het Bellevue-team met al zijn helpers op de Franse wijngaard. En ze namen ten slotte hun vooraf betaalde pakketten met twaalf flessen mee naar huis.

Ief vertelde vooral over het lange wachten tot de weersomstandigheden eindelijk goed genoeg waren om het al in 2016 gerooide veld opnieuw in te planten met piepjonge Chardonnay-struiken. De grillige weersomstandigheden speelden sowieso vanaf het vroege voorjaar een belangrijke rol. Tot april was de vele regen prima om de enorme droogte van de afgelopen drie jaar in te lopen, maar tijdens de bloei eind mei speelde de regen ons juist parten. Zo hadden we te kampen met veel meeldauw. Bovendien kregen onze planten twee hagelbuien te verwerken.

Bezoekers konden proeven van onze nieuwe Bellevue Rouge Cuvée Maarten 2016, met daarin de mooiste, handgeplukte trossen van onze rode druiven Merlot, Cabernet Franc en Cot. Voor het eerst dit jaar is een klein deel van de wijn ook een poosje gerijpt op (ons eigen!) eikenhouten vat. Ook de Rouge Bellevue 2016 was aanwezig.

Veel mensen gingen naar huis met extra dozen wit, rood, rosé of champagne. Sommigen namen ook nog een voorraadje lekker doorgerijpte Bellevue Rouge 2015 onder de snelbinders mee.