24 september 2018

De Bellevue Rosé komt eraan!

Al vanaf augustus twijfelden we over de kwaliteit van de Merlot. De rode druivensoort, die de helft van ons rode druivenareaal beslaat, kende dit jaar een moeilijke start.

Precies in de periode van bloei – tien cruciale junidagen voor de vruchtzetting – kampten we met grote regenbuien. De druif kwam slecht in bloei. Het natte voorjaar hield aan tot half juli en al dat vocht bij hoge temperatuur schept een paradijs voor de meeldauw. Vooral de valse meeldauw (mildew) profiteert en kan slechts met kopersulfaat biologisch worden bestreden. Maar de bladeren kleuren bruin en de fotosynthese wordt verstoord.

Doordat Cot en Cabernet Franc later in bloei komen, ontsprongen zij de regendans, maar ook hun bladgroei raakt verstoord, zij het minder.

Lang verhaal kort: in augustus ontstond het idee om dit wijnjaar geen Cuvée Maarten te maken, die immers 50 procent Merlot bevat. Waarom maken we geen rosé zonder Merlot?

Philippe, Pascal en Emmanuel vonden het een prima idee.

Het betekende wel dat de Chardonnay-plukploeg als een haas moest doorplukken, maar nu in de rode druiven. Want anders dan bij rode wijn wil je bij rosé juist niet de rijpste rode trossen. Net als witte wijn heeft rosé belang bij zuren, en bij volledige rijpheid zijn die zuren geoxideerd.

Wat bij rode wijn tot 'zwoele en zachte' kenmerken leidt, geeft bij rosé een 'laf en plomp' glas wijn. Wie het beter kan uitleggen, melde zich bij het loket.

4000 kilogram rode druiven

De witte druivenoogsters bleken bereid een paar dagen langer te blijven. In allerijl probeerden we nog wat extra mensen te krijgen. Uiteindelijk waren we met zijn achten, de laatste twee dagen zelfs met negen. We haalden bijna 4000 kilogram druiven van de struiken, en volgden dezelfde weg als met de Chardonnay: elke dag een volle vrachtwagen naar Philippe.

Na acht zware plukdagen is het Bellevue-team nu bijna de koning te rijk. Een fraaie handoogst met veel witte wijn en een veelbelovend experiment met Bellevue rosé. Als onze eigen rosé de (al niet kinderachtige) Foucauld van de Cave naar de kroon steekt, gaan we hem op fles zetten en is de wijn volgend voorjaar te verkrijgen.

Wat een weelde! Opnieuw breiden we het spectrum van Bellevue uit.

Maar zover is het nog niet. Eerst danken wij op onze blote knieën, op een krukje en op onze billen, Henk, Mylène, Liesbeth, Piep, Jorie, Tonny en Nico voor hun inzet, en dorpsgenoten Wilfried en Pete voor assistentie!

Millefois merci!

Foto's: Tonny, Jorie, Mylène