18 september 2016

Bellevue huurt eikenhouten vat

Stap voor stap breidt Bellevue het arsenaal aan mogelijkheden uit. Eerder kochten we een roestvrijstalen vat en zeventig oogstkratten om minder te hoeven lenen bij de buren. Vanaf nu kunnen we ook beschikken over een vat van eikenhout.

Experimenteerbedrijf Domaine de Cazes bleek een eikenhouten vat over te hebben. De ton heeft een volume van 400 liter, bijna twee keer zo veel als de standaard barrique Bordelaise van 220 liter.

Voor een prikkie kan het tweedehands houten vat, dat dateert uit 2006, van binnenuit worden uitgefreesd. Dat maakt hem weer als nieuw. Voorlopig mogen we de reusachtige ton een paar jaar leasen.

Het nieuwe vat geeft ons nog meer mogelijkheden om bijzondere wijnen aan onze collectie Bellevue-wijnen toe te voegen.

Voortaan kunnen we een deel van onze rode wijn op eikenhout zetten. In goede jaren, met veel rijp fruit, kan in dat vat een mooi huwelijk ontstaan tussen de aroma's van de drie wijnrassen en de subtiele hoeveelheden vanille en looizuur die door het eikenhout worden prijsgegeven.

De op eikenhout gelagerde wijn zullen we kunnen mengen met rode wijn uit ons grote roestvrijstalen vat. Of we kunnen een aparte fles maken, van de bekende blend van onze drie rode rassen of juist alleen van de Merlot. (Mmmm, een Bellevue fût de chêne!)

We gaan het zien.