10 september 2013

Bellevue koopt wijnvat van 4000 liter

Dit is toch wel het echte wijnboer-gevoel. De boeren van Bellevue hebben een wijnvat van 4000 liter gekocht. In dat eigen vat gaan we de aanstaande oogst van onze biomerlot laten gisten.

Al bijna tien jaar werken we vol overgave op onze wijngaard. Veel van het handwerk doen we (voor een deel) zelf, zoals de snoei, het bijhouden van draden en palen en het opbinden van de nieuwe loten. Ook Wijnhandel Bellevue, met louter Nederlandse clientèle, floreert.

Tussen de planten op het land en de fles op tafel zit echter een voor ons nog vrijwel onontgonnen gebied: het omzetten van de geoogste druiven in een lekkere wijn met behulp van gisten en enzymen.

Tafellaken en servet

Bij wijze van experiment maakte Philippe Gauthier van proefboerderij Domaine de Cazes vorig jaar voor het eerst wijn van ons biomerlotveld. “Dit jaar willen we het ook wel doen, maar we kunnen geen vat voor jullie vrijmaken”, sprak Philippe’s baas Gilbert Cazal. Bij moederbedrijf Cave La Malepère is er überhaupt geen kleiner vat dan 20 duizend liter voorhanden. Typisch geval van tafellaken en servet dus.

De oplossing: we investeren in ons eigen roestvrijstalen vat. 4000 liter (40 hectoliter) volstaat. Opgewonden stemming hier: we gaan ons ook meer met de vinificatie bemoeien. Als het goed is, komt het in Italië gemaakt INOX-vat net voor de oogst op Domaine de Bellevue aan.