25 augustus 2013

Kaasjeskruid en Handjesgras

Vandaag viel het bulletin Desherbage d’été in de brievenbus. De Chambre d’Agriculture heeft een mooi zomerklusje bedacht: het ‘onkruid’ in de wijngaard aanpakken.

Ze hebben een top-5 opgesteld van planten die concurreren met de wijnstokken. Dat onkruid moet er dus uit in deze droge periode, waarin al het voedsel en water naar de druiven moet gaan.

Uiteraard laten we onschuldige bodembedekkende onkruiden rustig staan tussen de planten. We willen de biodiversiteit immers zo veel mogelijk stimuleren.

De top-5 van schadelijke onkruiden is ons bekend en we pakken ‘the bad guys’ al jaren aan met schoffel en hak. Zoals chiendent, wat in het Nederlands ‘handjesgras’ blijkt te heten. Het handjesgras woekert net als de brandnetel via vertakkingen door de wijngaard. Handjesgras grondig verwijderen is een taai en diepgravend werkje. Ook de akkerdistel trekken we, vooral op het biomerlotveld, met de hand uit de grond. Akkerwinde of pispotje, slingert zich in de druif en versterkt zo ook risico op schimmel. Ook de prêle of (vertakte) paardenstaart is een oude bekende, die we met de bosmaaier te lijf gaan.

Wat we niet wisten is dat ook (groot) kaasjeskruid een concurrent van de wijnplanten is. En dat terwijl we dol zijn op dit plantje, onder meer omdat er zoveel bijen op de mooie paarse bloemen af komen. Onze buurman David, ecoloog en insectenspecialist, heeft zelfs een zeldzame bijensoort bij ons gevonden, die alleen van het stuifmeel van kaasjeskruid leeft.

Helaas moet dit mooie plantje er dus aan geloven tussen onze druivenplanten. Erbuiten laten we het kaasjeskruid echter welig tieren.