10 oktober 2012

Handpluk Biomerlot

Allez, hop, daar ging die dan! Drie keer is scheepsrecht! Twee jaar afgewezen en nu 2012, ligt de oogst van ons kleine perceel merlot in een cuve op een aparte proefboerderij!

Het had wel enige voeten in aarde. Eenmaal groen licht, mikten we op het laatste weekend van september of het eerste weekend van oktober. Het werd het laatste weekend van september, precies één week na de proeverij. Reden: de schimmels rukten in hoog tempo op.

Aanvankelijk waren we niet overtuigd, vooral omdat onze zorgvuldig geselecteerde equipe juist dat weekend flinke veren moesten laten – twee leden konden helemaal niet, twee andere konden slechts twee dagen. Maar eens temeer bleek dat je met een wijngaard nu eenmaal geen ‘date’ kunt maken. Als er schimmel dreigt, moet je er staan. Vooruit, een dag respijt gaat nog, maar een week is funest.

Goed gemutst en vol enthousiasme kwamen wij aan op zaterdagochtend. In de middag wilden we direct beginnen. Maar dat ging niet door. Amper aangekomen, begon het te regenen na weken van droogte. Het hield bijna 12 uur non-stop aan. 40 mm in 12 uur! Modder overal en vooral veel schimmel.

Met plakkende schoenen en laarzen oogstten we in ruim drie dagen 1650 kilogram superrijpe biomerlot. We verloren veel tijd doordat we al enigszins door schimmel aangetaste druiven uit de tros knipten. En dan hadden we nog geluk dat Pascal en zijn dochter Morgan alle kratjes per quad (iets tussen een brommer en auto in) distribueerden en zondag bovendien enkele uren mee-oogsten.

Echter, nous sommes super-content. De eerste bio—oogst is minder dan gedacht, maar zit mooi in het vat. We krijgen een slordige 1000 flessen biowijn, met biogisten en zeer laag sulfiet. Zeer interessant is dat bij wijze van experiment drie andere mini-cuves van 300 liter meedoen. Eentje met biogist, maar zonder sulfiet. Eentje met industriële gist en sulfiet en eentje…… zonder sulfiet en zonder toevoeging gist. Die moet het hebben van de natuurlijke (wilde) gisten op de druivenschillen: een complete loterij.

Per maatbeker proefden we al één uur na vergisting de eerste impressies van het grote vat met biogist. Aan de alcohol zal het niet liggen, want het suikergehalte benaderde bijna de 13 graden.

Allez, hop, als het goed is, hebben we in 2013 een derde fles Bellevue in de aanbieding!

A continuer!