30 juni 2012

Ondersnoei en schoffelen: dank aan onze equipes

In mei en juni is het hard aanpoten in de wijngaard. Alles spuit de grond uit en dat betekent voor Bellevue zijtakken weghalen, ondergroei snoeien en schoffelen, schoffelen, schoffelen.

Wie denkt dat één ronde langs de 32 duizend planten op de acht hectare (circa zestien voetbalvelden) volstaat, heeft het mis. Vooral de percelen waar de Merlotdruiven groeien, worden tot wel vier keer door ons bezocht.

Gelukkig staan we er niet alleen voor. Net als in het vroege voorjaar komen vrienden en bekenden helpen.

Met een team van vijf of zes mensen ontstaat er een prettige dynamiek, die maakt dat we door de velden vliegen. Meestal halen we dan een hectare per dag. En ’s avonds lekker eten en drinken.

Het wisselvallige voorjaar en de februarikou waardoor de wijngaard laat is ontwaakt, maken wel dat we dit jaar tot ver na 14 juli bezig zijn met dit kuiswerk waar we andere jaren al eind juni de zaak al nagenoeg onder controle hebben. Het is niet anders. Met een wijngaard kun je geen afspraken in je agenda maken. Op de meteorologie hebben wij geen invloed. Op de organisatie van onze mei- en juni-equipes wel.

Daarom wederom reuze dank aan Jaco, Suus en Tim, Marian, Gerda en Mirjam, Elle, Franklin, Marina, Marian en Caroline, Gertje, Riet en Marlies!