12 maart 2012

Analyse van grond in de biomerlot

“Ik vind het gesnoeide hout wat dun en je zou kunnen overwegen een drainage aan te leggen in het midden van de helling”, wijst Eric le Ho.

De adviseur van de biologische wijnboeren maakt met ons een rondgang over het veld waar nu voor het derde jaar gaan werken volgens de principes van de biologische wijnbouw.

Het magere hout van de gesnoeide Merlottakken kan duiden op een gebrek aan bepaalde sporenelementen in de bodem. Een tekort aan koper zal het vermoedelijk niet zijn, maar mogelijk ontbeert de bodem magnesium, kalium, fosfor of nitraat.

Boven de grond kennen we na acht jaar Bellevue vrijwel elk hoekje van de wijngaard, maar van de ondergrondse situatie hebben we eigenlijk geen idee. Vandaar dat Thierry Grimal, net als Eric wijngaardadviseur, met zijn grondboor bodemmonsters komt nemen.

“Proficiat met jullie achtste verjaardag”, zegt Thierry. “Door jullie werk is de wijngaard enorm verbeterd, het ziet er magnifiek uit”, zegt hij terwijl hij zijn grondboor de grond in draait. We glimmen van trots.

Later dit voorjaar volgt nog een analyse van het blad van de bio-Merlotplanten. Mocht er een gebrek aan elementen in de bodem aan het licht komen, dan zullen we voor aanvulling ervan zorgen. Uiteraard met respect voor de biologische wijnbouw. Want hoewel we nog steeds geen fles van ons troetelveldje hebben geproduceerd, gaan we hardnekkig door met dit bio-experiment.