26 september 2009

Topoogst 2009!

Op 10 september werden al eerste de Chardonnaydruiven geoogst. Ze zijn zo mooi gerijpt dat we het aandurfden om ze apart te houden en ze wellicht te bottelen tot een Blanc de Bellevue 2009.

Hopelijk vinden de trouwe abonnees van Bellevue in 2010 naast de intussen bekende rode wijn dus een wit zusje. Zeker is dat nog niet: alleen als de kwaliteit in de haak is. Onze Chardonnaydruiven zijn gemengd met die van buurman Escargel, die op exact dezelfde hoogte boert. Om meer frisheid in de witte wijn te krijgen, mengen we hem mogelijk met Chasan.

Op 25 september was de beurt aan de rode druiven. De oogstmachine draaide om half zes ’s ochtends zijn eerste rondjes langs de rijen. Felle lampen in het ochtendgloren, tractoren met aanhangwagens reden af en aan. Precies 12 uur later hadden Pascal en zijn twee tractoristes Nicolas en Damian de 7 ¼ hectare wijnstokken ontdaan van hun druiven en afgevoerd naar de cave. Daar stokte de weegschaal op maar liefst 66.400 kilogram. Samen met de eerder geoogste 6600 kg Chardonnay is 73 duizend kilogram een absoluut record!

Kwaliteit goed
Veel belangrijker uiteraard, is dat de kwaliteit van de druiven heel goed is. Vooral de Merlotdruiven zijn veel mooier dan de twee vorige jaargangen. Problemen met coulure (slechte vruchtzetting door teveel regen tijdens de bloei van de druiven) bleven dit jaar uit. Het was een zeer warme zomer. De experts mopperden alleen op de geringe hoeveelheid regen. De heuvels van Bellevue hadden zich kennelijk eerder in de extreem natte winter goed volgezogen, want tijdens metingen bleek dat de droogtestress van de planten binnen de perken bleef.

Vóór de oogst hebben we de percelen met de beste Merlot en beste Cabernet franc geselecteerd op basis van onder meer zuurgraad en suikergehalte. Daardoor zitten de beste druiven nu samen in één cuve met de Cot (Malbec) druiven. Uit dit vat zal Laurent in het voorjaar van 2010 de Rouge Bellevue 2009 op fles zetten. Net als de witte wijn zullen uiteraard ook de rode wijn op de voet volgen, en vanaf november elke maand een paar monsters uit het gigantische vat proeven.